На курорті Хорватії розкопали руїни давньогрецького поселення

Археологи виявили 3500-річне поселення давніх греків та споруди інших періодів у центрі курортного селища Стобреч, що поблизу Спліта.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Мальовниче курортне селище Стобреч розташоване за 400 кілометрів на південь від столиці країни – Загреба.

Команда Інституту археології Хорватії розкопала добре збережений монументальний грецький вал завдовжки 70 метрів, а також споруди різних історичних періодів, що пропонують цінну інформацію про минуле регіону.

Археологи виявили руїни під майданчиком, що був призначений для майбутнього будівництва. Про це розповіло видання Arkeonews, посилаючись на інформацію Міністерства культури та ЗМІ Хорватії.

Ще до початку робіт дослідники припускали, що під шаром ґрунту можуть ховатися важливі історичні артефакти. Тим паче, що останніми десятиліттями розкопки там не велися. Зрештою археологам підфортунило. Вони виявили багато цікавих об’єктів, зокрема, масивну стіну, деякі ділянки якої сягають триметрової глибини. Про це повідомила керівниця розкопок – докторка Марина Угаркович з Інституту археології. За словами експертки, ця стіна порівнянна з іншими найважливішими археологічними знахідками по всьому світу.

розкопки

Пані Угаркович розповіла, що в ході дослідження також було вивчено рештки інших споруд на місці стародавнього поселення Епетіон. Руїни датовані різними періодами: від доісторичного періоду – до пізньої античності та раннього середньовіччя. Як наголосила археологиня, її команда вперше довела, що поселення існувало набагато раніше, ніж вважалося. Причому найдавніші знахідки датуються середнім бронзовим віком – приблизно 3500 роком до нашої ери. А виявленому дослідниками давньогрецькому валу, що примітний своєю L-подібною формою, не менш ніж 2000 років.

Згідно з історичними свідченнями, у IV столітті до нашої ери стародавні греки почали засновувати свої колонії на території сучасної Хорватії. У II столітті до н. е. свій вплив у регіоні посилили римляни. Згодом Стобреч перетворився на важливий давньоримський центр торгівлі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.