Священник та вершник: хто похований у загадкових саркофагах під Собором Паризької Богоматері?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Під час реставраційних робіт у Соборі Паризької Богоматері, що три роки тому майже повністю згорів у пожежі, археологи виявили два свинцеві саркофаги. Вони були закопані під нефом собору кілька століть тому. Понад усе дослідників цікавило, кого поховали свого часу під головним храмом Парижа.

Про відкриття повідомили науковці Університету Тулузи та Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP, Франція). Після кількох місяців досліджень команда під орудою Еріка Крубезі, професора біологічної антропології, опублікувала перші висновки. Археологи розповіли, що у своїй роботі вони використовували медичне обладнання з лікарні Університету Тулузи. Експерти з’ясували, що саркофаги містили останки двох багатих чоловіків. Про їхню приналежність до еліти свідчить те, що рештки обох знайшли саме у свинцевих саркофагах, а також статусне місце поховання.

dsc9105 c denis gliksman inrap - Історія - 50Plus

Про що дізналися дослідники

В одній могилі вчені виявили скелет та фрагменти вбрання священника. Він помер у 1710 році. З написів на саркофазі стало відомо, що чоловіка звали Антуан де ла Порта. На час смерті йому було 83 роки. Священник мав відношення до керівництва собору Нотр-Дам.

За останні 300 років його труна зазнала пошкоджень. Науковці ретельно дослідили те, що залишилося від священника: кістки, волосся на черепі та підборідді, а також трохи тканини від одягу. Аналіз останків засвідчив, що чоловік добре дбав про свої зуби та вів малорухливий спосіб життя. У нього були виявлені ознаки подагри: її також називають «хворобою королів», адже вона часто виникає внаслідок зловживання їжею та алкоголем.

У другій труні покоївся чоловік знатного походження віком від 25 до 40 років. Цікаво, що саркофаг повторював форму його тіла. Археологи не встановили імені багатія, але дали йому прізвисько: «Вершник». Адже аналіз тазових кісток аристократа показав, що він часто їздив верхи. Швидше за все, ця людина жила раніше за подагричного священника. Експерти вважають, що вельможа страждав на якесь хронічне захворювання і, можливо, помер від менінгіту, спричиненого туберкульозом. У цій могилі дослідники знайшли залишки листя та квітів, повідомило видання Smithsonian Magazine,

Дві труни дуже відрізняються одна від одної. Це свідчить про те, що чоловіки, ймовірно, жили на Землі з різницею в кілька століть.

Протягом подальших досліджень науковці сподіваються дізнатися ще більше про цих двох чоловіків із минулого. Зокрема, звідки вони родом, якому раціону віддавали перевагу та чому пішли з життя.

dsc6713 c denis gliksman inrap - Історія - 50Plus

Нотр-Дам – сховище таємниць

Три роки тому, після пожежі в Соборі Паризької Богоматері, французька влада запросила на місце трагедії археологів INRAP. Вони мали висловити свої міркування стосовно відновлення споруди та провести розкопки. Під час археологічних робіт на території собору експерти виявили не лише два саркофаги, а й скульптури та рештки оригінальної архітектури XIII століття.

Нагадаємо, що у квітні 2019 року у знаменитому соборі Нотр-Дам-де-Парі, збудованому у XII-XIII століттях, спалахнула пожежа. Близько 500 пожежників намагалися впоратися з полум’ям, рятуючи будівлю від руйнування. Однак вогонь знищив більшу її частину.

Нині реставраційні роботи у соборі тривають. Французи сподіваються, що відроджену культову споруду відкриють до 2024 року – до літніх Олімпійських ігор, що відбудуться в Парижі.

Фото: INRAP

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.