Ефект малих шматочків: науковці відкрили простий лайфхак для схуднення

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідники з Шеньсійського педагогічного університету в Сіані (Китай) розповіли про новий рецепт схуднення. Під час свого дослідження науковці показували добровольцям фотографії харчового продукту однакової ваги. Проте на одних знімках можна було бачити цілісні шматки, а на інших – розрізані. Учасники стверджували, що у другому випадку порція більша. Команда вчених вважає, що нарізання харчів на дрібні шматочки та розкладання їх по тарілці допоможе їсти менше. А разом з тим – втрачати зайву вагу.

Як проходило дослідження

В експерименті, що передував відкриттю, взяли участь 34 добровольці у віці 20 років, розповіло видання Daily Mail. Дослідники запропонували їм переглянути 60 фотографій шоколаду вагою від 60 до 200 г. Різні порції були розрізані на різну кількість шматочків. Наприклад, на шести зображеннях 100-грамові плитки були розділені на 9-16 фрагментів. Шматочки або трималися купи, ніби в цілій плитці, або розподілялися по тарілці на відстані кількох сантиметрів один від одного.

Учасники мали вгадати вагу порції в кожному окремому випадку. Результати здивували вчених. Добровольці, приміром, стверджували, що100-грамова плитка, розділена на 16 шматочків, важить більше, ніж така сама плитка, розділена на 9 фрагментів.

shmatochky shmatochky - Здоров'я - 50Plus

У статті для журналу Food Quality and Preference команда резюмувала, що більша кількість шматочків на тарілці змушує думати, що йдеться про більший розмір порції.

Науковці припустили, що це може бути пов’язане з явищем, яке називається «контурна інтеграція». Воно змушує людей підсвідомо додавати порожні проміжки на тарілці до загального розміру порції.

На думку вчених, йдеться про новий спосіб харчування, за якого можна їсти менше, але водночас почуватися ситим і худнути.

Аналогія з ефектом червоної тарілки

Команда зауважила, що цей лайфхак працює за тією ж логікою, що й відомий трюк з червоною тарілкою. Понад десять років тому його відкрив професор Оксфордського університету Чарльз Спенс. Це він, до слова, створив нову науку про харчування – гастрофізику. Згідно з нею, враження від їжі, зокрема, задоволення від неї формується не в роті, а в голові. А нашою харчовою поведінкою керують всі органи почуттів.

Тож Чарльз Спенс стверджував, що тарілки червоного кольору сигналізують про небезпеку, і це підсвідомо змушує нас їсти менше. Цю теорію Спенса масово підхопили прихильники дієт та продавці посуду. А подача їжі на червоній тарілці стала однією з модних новацій, які просуває інтернет.

Фото: www.pexels.com, www.pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU