Кардіограма разом із візком для покупок

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці розглядають можливість тестування на аритмію серця під час покупки продуктів у супермаркеті. Незабаром покупці зможуть перевіряти свій серцевий ритм завдяки спеціальному пристрою, вбудованому у ручку візка для товарів. Завдяки цьому відбуватиметься моніторинг фібриляції передсердь (ФП).

Цей найпоширеніший серцевий розлад може бути епізодичним (з’являтися і зникати) або постійним, але чимало людей навіть не підозрюють про нього. Проблема у тому, що ФП надалі може призвести до утворення тромбів у серці, що збільшує ризик інсульту в 5 разів.

Кардіограма у супермаркеті

Британські дослідники розробили MyDiagnostick – циліндричний пристрій, який записує електрокардіограму (ЕКГ) в одному відведенні, коли руки учасника торкаються металевих електродів. Внутрішнє програмне забезпечення аналізує отримані дані протягом хвилини, поки підтримується контакт. Щоб зробити цей процес максимально непомітним, дослідники вирішили вмонтувати свою розробку у ручки візків супермаркетів.

Використати модифікований візок під час покупок погодилися 2155 покупців. Їх попросили тримати ручку принаймні хвилину. У випадку відсутності проблем із серцем вона підсвічувалася зеленим. Дослідники також перевіряли отримані результати, вручну спостерігаючи пульс людини.

Дослідження серця у супермаркеті

Якщо MyDiagnostick виявляв нерегулярне серцебиття, то ручка візка підсвічувалася червоним. Тоді покупець проходив додаткову перевірку пульсу вручну та за допомогою окремого пристрою для моніторингу серця. До того ж його ЕКГ перевіряв кардіолог. Ті, хто мав нечітку ЕКГ, отримували запрошення пройти експеримент повторно.

За результатами дослідження 220 учасників мали ФП, що виявилося за даними ЕКГ та червоним світлом пристрою. Для 115 з них діагноз був виключений після огляду кардіологом. Ще 46 ЕКГ признали нечіткими. Загалом у 59 учасників було діагностовано фібриляцію передсердь. При цьому у 39 з них цей недуг не був виявлений раніше.

Як зазначає провідний автор дослідження Ян Джонс, експеримент демонструє потенціал їхнього пристрою. MyDiagnostick дозволить масову перевірку здоров’я та при цьому не буде відривати від поточних справ.

Лише протягом 2-х місяців таким чином було виявлено 39 осіб, які раніше навіть не підозрювали про наявність у них ФП. Вони жили із підвищеним ризиком інсульту та навіть не здогадувалися про це. Лише через таке просте дослідження ці люди звернулися до кардіолога.

Потребує доопрацювання, але вже має прихильників

Дослідники зазначають, що хоча MyDiagnostick – доволі чутливий пристрій у виявленні автофокусування (понад 94%), його точність ще потребує доопрацювання. Він зареєстрував велику кількість помилкових спрацювань.

Лише від чверті до половини учасників, що отримали червоне світло, насправді мали захворювання серця. До того ж приблизно половина фактичних випадків ФП була б пропущена за допомогою поточного алгоритму.

Тому, як зазначає видання Newatlas, дослідники продовжуватимуть працювати над точністю пристрою. Хоча навіть на даному етапі були задоволені покупці, які бажали ним користуватися.

ЕКГЯк зазначає Ян Джонс, майже дві третини покупців, запрошених до участі в експерименті, скористалися візком із пристроєм. Проте переважна більшість тих, хто відмовився, скоріш за все, поспішали, ніж боялися, що за ними будуть стежити. На думку дослідника, це демонструє концепцію прийняття такого обстеження більшістю людей.

Для подальшого дослідження роботи пристрою MyDiagnostick потрібно удосконалити деякі його налаштування, аби зробити систему більш точною. Пан Джонс стверджує, що перевірка на фібриляцію передсердь під час звичайних покупок зможе запобігти інсультам і врятувати життя. На його думку, вирішальне значення для успіху системи MyDiagnostick матиме надання негайного доступу до медичного працівника, який може пояснити результати та направити пацієнтів на підтверджувальні тести.

Фото: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU