Чи добре ви миєте свою пляшку для води?

Щоразу, коли ви робите ковток із багаторазової пляшки з водою, всередину потрапляють бактерії. За день їх накопичуються мільйони. Що з цим робити?

Дослідники давно розмірковували над цим питанням. Наприклад, Карл Бенке, спеціаліст із безпеки харчових продуктів в Університеті Пердью (США) завжди цікавився, наскільки чиста його багаторазова пляшка для води. Одного разу, коли він протер її внутрішню поверхню паперовими рушниками, на нього чекав шок.

«Рушники були білими, доки я їх не витягнув. Я зрозумів, що слизьке відчуття всередині пляшки було спричинене не матеріалом, а скупченням бактерій», – розповів експерт.

Потім команда Бенке зупиняла людей в університетському коридорі та запитувала, чи можуть вони надати свої пляшки з водою для дослідження, щоб перевірити, наскільки вони чисті.

Цікаво, що доволі багато людей не хотіли знати результати, зазначив Бенке. Ймовірно, вони підозрювали, що пляшки не були достатньо чистими. Результати аналізів підтвердили, що вони були сповнені бактерій.

Обсяг світового ринку багаторазових пляшок для води у 2024 році становив близько 10 млрд доларів США. Такі пляшки допомагають нашому організму підтримувати водний баланс. Тож навряд чи ми готові відмовитися від них. Можливо, просто слід правильно їх використовувати?

Що приховує багаторазова пляшка?

Якщо залишити воду у пляшці на кілька днів, бактерії почнуть там розмножуватися, зауважила Прімроуз Фрістоун, доцентка кафедри клінічної мікробіології в Університеті Лестера (Велика Британія). За її словами, бактерії, що спричиняють інфекції в людини, розмножуються при температурі близько 37 °C, але нерідко їм достатньо для цього і 20 °C.

«Чим довше вода в пляшці зберігається за кімнатної температури, тим більше в ній розмножується бактерій», – сказала науковиця.

Сінгапурські вчені провели дослідження з використанням кип’яченої водопровідної води, в якій теоретично більшість бактерій було вбито. Та, як виявилося, популяції мікроорганізмів швидко розросталися всередині пляшок протягом дня. І якщо ранком у пляшці жило в середньому 75 000 бактерій на мілілітр, то за 24 години їх уже було один-два мільйони на мілілітр.

Фрістоун стверджує, що один зі способів уповільнити зростання бактерій – це зберігати пляшку в холодильнику між вживанням води. Хоча це не зупиняє розмноження бактерій повністю.

До того ж зовні на пляшці завжди багато мікробів. І вони легко переносяться всередину разом із бактеріями з рота щоразу, коли ви робите ковток, каже експертка.

За словами Фрістоун, користувачі пляшок, які не миють руки регулярно, можуть виявити, що в їхніх пляшках накопичилися такі бактерії як кишкова паличка.

У роті людини зазвичай живе 500-600 різних видів бактерій. «Те, що не обов’язково є причиною хвороби для вас, не завжди є таким для інших», – додала Фрістоун.

Ще один спосіб стимулювати поширення бактерій у пляшці – наливати в неї не воду, а якісь інші напої. Наприклад, такі, що містять цукор, який стимулює розмноження бактерій та плісняви.

«Все, окрім води, – рай для бактерій та грибків, особливо білкові коктейлі», – сказала Фрістоун.

Багаторазова пляшка для води біля м'яча

Як ці бактерії впливають на нас?

Бактерії оточують нас повсюдно: у ґрунті, повітрі та на наших тілах. Більшість з них нешкідливі або навіть корисні.

Вода, забруднена бактеріями, такими як E. coli, може викликати діарею та блювання, але не завжди. Представники цієї великої групи є звичайними природними мешканцями людського кишківника. Лише коли бактерії стають патогенними – набувають певних рис, які роблять їх шкідливими, – вони спричиняють захворювання.

За словами Фрістоун, більшість мікробів не є небезпечними для людини, але люди з ослабленою імунною системою можуть бути більш схильними до інфекцій. Крім того, в деяких випадках шлункове захворювання може призвести до довгострокових змін у кишківнику.

Люди, які нещодавно приймали антибіотики, що вплинули на кишковий мікробіом, також є більш уразливими до інших інфекцій. Аналіз багаторазової пляшки для води, взятий у редакції однієї британської газети, також показав, що ці посудини можуть бути живильним середовищем для нових штамів бактерій, стійких до антибіотиків. Дослідники виявили вид бактерій під назвою Klebsiella grimontii, що здатний утворювати біоплівки на стерильній поверхні. Хоча цю бактерію вважають частиною нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту, вона може спричинити сильну діарею в тих, хто нещодавно приймав антибіотики.

Якщо у пляшці розмножується пліснява або грибок, це може спричинити симптоми в людей, які страждають на алергію.

Бактерії у пробірці

Як очистити багаторазову пляшку?

Після того, як експеримент Бенке з паперовими рушниками показав, наскільки брудною була пляшка з водою, його команда вирішила глибше вивчити звички людей щодо цих пляшок.

Бенке виявив, що понад 50 відсотків із 90 опитаних під час дослідження учасників зізналися, що вони діляться своїми пляшками з іншими. А 15 відсотків заявили, що ніколи не чистять свої пляшки, пише BBC.

Команда Бенке з’ясувала, що учасники, які мили пляшку щіткою або використовували посудомийну машину, зазвичай стикалися з найменшою кількістю бактерій усередині. Вчені також заявили, що найефективнішим рішенням може бути використання посудомийної машини з циклом дезінфекції.

Щоправда, як розповіли дослідники, їхні результати могли бути спотворені через те, що команда покладалася на самозвіти учасників. Тобто респонденти могли змінити свої відповіді, щоб ті здаватися соціально прийнятнішими.

Дослідження також показало, що пляшки з чаєм, кавою чи соком були більш забруднені, ніж ті, в які наливали лише воду.

Жінка миє посуд

Регулярне та правильне очищення наших пляшок для води – єдина можливість бути впевненим, що ви не споживаєте шкідливі бактерії разом із водою. Навіть якщо вода всередині стерильна, каже Фрістоун, ваша слина потрапляє у пляшку разом із залишковою кількістю поживних речовин, якими із задоволенням харчуються бактерії.

За її словами, ополіскування пляшки холодною водою недостатньо, оскільки це не позбавить внутрішню поверхню слизового шару бактерій, що створює для їхнього розмноження ідеальне середовище.

Фрістоун порекомендувала мити багаторазові пляшки гарячою водою (вище 60 °C). Висока температура вбиває більшість патогенів. Також слід використовувати мийний засіб, збовтавши його і залишивши у пляшці на 10 хвилин. Після чого її потрібно ретельно прополоскати гарячою водою.

Потім пляшка має добре висохнути на повітрі – це найкращий спосіб уникнути скупчення бактерій у ній, оскільки мікроорганізми віддають перевагу вологому середовищу.

Ви повинні чистити пляшку таким чином після кожного використання – або принаймні кілька разів на тиждень, каже Фрістоун. І ніколи не слід чекати, коли вона смердітиме. Якщо пляшка починає тхнути, настав час її викинути, наголосила вчена.

Вона також додала: щойно у вас з’явиться нова чиста пляшка, не забудьте вимити руки, перш ніж її торкатися.

Чи є пляшки для води, яких слід уникати?

Деякі дослідження показали, що бактеріальне навантаження на пластикові пляшки може бути вищим, ніж на пляшки з нержавіючої сталі. Однак учені наголошують, що найважливішим є не матеріал, а стратегія очищення посудини.

Найгігієнічніші пляшки – це ті, які найлегше мити, вважає Фрістоун. При цьому потрібно переконатися, що ви чистите кожну частину – зовнішню поверхню, кришку та соломинку, якщо вона є.

Однак може бути й інша причина вибрати метал замість пластику. «До складу пластмас зазвичай входять хімічні добавки, які надають їм такі переваги, як гнучкість, довговічність, термостійкість і мала вага. Ці добавки фізично пов’язані з пластиком, а це означає, що вони можуть потрапляти у воду», – наголосив Аміт Абрахам, дослідник з Медичного центру Weill Cornell у Катарі (Індія).

Деякі дослідження показали, що ці добавки, такі як бісфенол А (BPA), впливають на гормональну функцію і можуть бути пов’язані з високим ризиком серцевих захворювань, інсульту, діабету та інших недуг.

Крім того, пластиковий матеріал може руйнуватися, збільшуючи концентрацію мікропластику в бутельованій воді. А отже, пляшки зі скла або нержавіючої сталі є безпечнішою альтернативою.

Незалежно від того, яку пляшку ви вибрали, найважливіше значення матимуть ваші гігієнічні звички. Саме від них залежить, чи буде вода, яку ви п’єте, рясніти шкідливими бактеріями.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU