Театр Нерона у Римі: виняткова знахідка археологів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

При нещодавніх розкопках у Римі, всього в декількох метрах від Ватикану, археологи розкопали руїни приватного театру I ст., що належав римському імператору Нерону. За словами науковців, це є дійсно винятковою знахідкою, на яку вже й не сподівалися.

Театр Нерона, який вже не мріяли знайти

Відкриття було оприлюднене спеціальною суперінтенданткою Риму Даніелою Порро. Руїни приватного театру, де Нерон репетирував поезію та музику, знаходяться поблизу місця розташування базиліки Святого Петра.

Досі існування античного театру викликало здивування багатьох істориків. Ця споруда згадувалася у римських текстах, написаних Плінієм Старшим, але її  розташування раніше не було задокументовано.

Як відомо, Нерон був п’ятим імператором Римської імперії та правив між 54 та 68 рр. н.е. Він отримав негативну славу через свою марнотратність та особисту розпусту.

Імператор НеронСеред руїн знайденого стародавнього театру присутні елегантні мармурові колони, декорації із сусального золота та складські приміщення із залишками костюмів та декорацій, які використовувалися у театральних постановках Нерона. Ці розкопки є частиною проєкту реконструкції палаццо делла Ровере на вулиці Віа делла Кончіліаціоне, яка веде до площі Святого Петра.

Згідно з реконструкційними планами, частина будівлі епохи Відродження буде перетворена на готель Four Seasons, відкриття якого планується у 2025 р. – до святкування ювілею Риму, що, як очікується, приверне до міста мільйони туристів.

Справжня скарбниця дивовижних знахідок

Пані Порро каже, що виняткові знахідки дають рідкісне уявлення про період, починаючи з правління Нерона, до 15 століття. Деякі з пізніших артефактів свідчать про використання місця як театру, включаючи залишки костюмів, а також новішу кераміку та кухонне начиння.

Раніше було знайдено лише сім скляних чаш із правління Нерона до 15 ст., який ознаменував період, протягом якого Рим неодноразово грабували. Пані Порро зазначає, що розкопки виявили ще сім аналогічних предметів. До того ж під час масштабних розкопок, які охоплюють цей історичний квартал міста, також були виявлені кольорові скляні келихи та залишки кераміки, попередньо датовані 10 ст.

Знахідки при розкопках театру НеронаЯк зазначає виданню Edaition.CNN археологиня Марція Ді Менто, яка керує розкопками з 2020 р., це дивовижні знахідки, про які мріє кожен археолог. За її словами, можливість копати в цій забудованій, багатій на історію місцевості – величезна рідкість. Пані Ді Менто також зазначає, що на вивчення та датування всіх знайдених тут скарбів знадобляться роки.

Серед артефактів XV ст., знайдених під час розкопок, були скляні келихи, каструлі, монети та залишки музичних інструментів. За словами пані Ді Менто, також були знайдені гребінці з кісток і різні інструменти для виготовлення чоток.

Чимало невеликих знахідок будуть доставлені до римських музеїв для демонстрації, а руїни споруди законсервують після того, як їх буде каталогізовано. Поки що триває реконструкція палаццо та саду над руїнами.

Фото: edition.cnn.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU