Соковите меживо: рецепт овочевого рагу

Традиційна серпнева друга страва або закуска готується в сезон дозрівання городини із різних комбінацій баклажанів, кабачків, помідорів, цибулі, моркви, солодкого перцю та буряків.

Тушковане овочеве асорті має давню історію. Старовинний рецепт межива з баклажанів наводився в кулінарних книгах початку минулого століття. Назва «меживо» є похідною від слова «межений», тобто «маринований». У процесі тушкування овочева суміш у маринаді з томатного соусу, оцту, цукру, солі та перцю набуває соковитості. Українська версія французького рататуя, рагу чи баклажанної ікри може бути суто вегетаріанською композицією або складатися з овочевої основи та м’яса. У будь-якому разі готується така страва просто: баклажани та інші овочі нарізають, обсмажують і тушкують в томатному соусі, а потім настоюють кілька днів, маринуючи овочі у власному соку.

Інгредієнти: баклажани  0,5 кг; томати 200 г; цибуля 200 г; соняшникова олія 2 ст. ложки; оцет 2 ст. ложки; цукор 1 ст. ложка; сіль на смак; перець на смак.

Баклажани нарізаємо тонкими кружальцями, солимо, перчимо і обсмажуємо у рослинній олії на розігрітій сковороді до золотавого кольору. Знімаємо з вогню і викладаємо у миску.

Ріжемо півкільцями цибулю і так само обсмажуємо з олією. Викладаємо у посуд окремо від баклажанів.

Трохи обсмажуємо помідори і перетираємо через сито або у блендері. Додаємо до томатного пюре оцет, цукор, спеції і перемішуємо.

У велику каструлю викладаємо шар баклажанів і посипаємо їх смаженою цибулею. Потім знову викладаємо смажені баклажани і т. д. у тій самій послідовності.

Коли викладемо всі овочі, заливаємо їх томатним соусом, ставимо на вогонь і тушкуємо впродовж 15 хвилин.

Знімаємо каструлю з вогню і даємо охолонути. Настояне меживо з баклажанів можна подавати як гарячим, так і холодним.

Лайфхак

Наведений рецепт овочевого рагу без м’яса передбачає мінімум базових складників, і за бажанням їх перелік можна збагачувати. Зберігати рагу з баклажанів треба у холодильнику. Що довше готова страва настоюється, то стає більш смачною.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати