Тушковане овочеве асорті має давню історію. Старовинний рецепт межива з баклажанів наводився в кулінарних книгах початку минулого століття. Назва «меживо» є похідною від слова «межений», тобто «маринований». У процесі тушкування овочева суміш у маринаді з томатного соусу, оцту, цукру, солі та перцю набуває соковитості. Українська версія французького рататуя, рагу чи баклажанної ікри може бути суто вегетаріанською композицією або складатися з овочевої основи та м’яса. У будь-якому разі готується така страва просто: баклажани та інші овочі нарізають, обсмажують і тушкують в томатному соусі, а потім настоюють кілька днів, маринуючи овочі у власному соку.
Інгредієнти: баклажани – 0,5 кг; томати – 200 г; цибуля – 200 г; соняшникова олія – 2 ст. ложки; оцет – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка; сіль – на смак; перець – на смак.
Баклажани нарізаємо тонкими кружальцями, солимо, перчимо і обсмажуємо у рослинній олії на розігрітій сковороді до золотавого кольору. Знімаємо з вогню і викладаємо у миску.
Ріжемо півкільцями цибулю і так само обсмажуємо з олією. Викладаємо у посуд окремо від баклажанів.
Трохи обсмажуємо помідори і перетираємо через сито або у блендері. Додаємо до томатного пюре оцет, цукор, спеції і перемішуємо.
У велику каструлю викладаємо шар баклажанів і посипаємо їх смаженою цибулею. Потім знову викладаємо смажені баклажани і т. д. у тій самій послідовності.
Коли викладемо всі овочі, заливаємо їх томатним соусом, ставимо на вогонь і тушкуємо впродовж 15 хвилин.
Знімаємо каструлю з вогню і даємо охолонути. Настояне меживо з баклажанів можна подавати як гарячим, так і холодним.
Лайфхак
Наведений рецепт овочевого рагу без м’яса передбачає мінімум базових складників, і за бажанням їх перелік можна збагачувати. Зберігати рагу з баклажанів треба у холодильнику. Що довше готова страва настоюється, то стає більш смачною.






