Як різати цибулю і не плакати: науковий лайфхак

Учені Корнелльського університету (США) розкрили секрет правильного нарізання цибулі. Відтепер це можна робити без окулярів для плавання.

Скромна цибуля є ключовим інгредієнтом багатьох страв по всьому світу. Однак нарізання цього популярного овочу зазвичай перетворюється на правдиве жахіття. Щоб здійснити цю нескладну операцію, ми обливаємося сльозами, як під час перегляду сентиментального кіно.

Але є хороша новина. На допомогу кулінарам прийшли автори нового дослідження. Вони стверджують, що тепер для нарізання цибулі не потрібно запасатися носовичками або окулярами для плавання. Адже вчені відкрили безслізний метод роботи з цибулею. І він доволі простий.

У чому полягає цей метод?

Попередні дослідження засвідчили, що цибуля під час нарізання спричиняє подразнення очей через виділення хімічної речовини, яка називається син-пропантіаль-S-оксид. Однак досі залишалося загадкою, як зменшити її викиди.

Завдяки нещодавно відкритому лайфхаку кількість цибульного соку, що розпорошується в повітрі та потрапляє в очі, зменшується. А секрет методу полягає в гострому ножі та повільному нарізанні, розповіло видання Daily Mail.

«Наші результати показали, що тупіші ножі збільшують як швидкість викидання крапель соку, так і їхню кількість», – повідомила команда.

Як учені дійшли такого висновку?

Для свого дослідження науковці створили спеціальну гільйотину, на яку встановлювали леза різної гостроти. Під час експерименту команда нарізала цибулю різними лезами за різної швидкості.

Дослідники знімали процес нарізання овочу на камеру, аби потім точно оцінити, скільки соку викидалося в повітря. Результати показали, що кількість речовини, що розпилювалася, залежала від двох ключових факторів.

Перший – гострота ножа. Найменше розбризкування соку спостерігалося, коли вчені використовували найгостріші леза.

Другий – швидкість. Хоча можна було б припустити, що швидке нарізання супроводжується меншим розбризкуванням соку, це не так.

«Швидше нарізання призводило до утворення більшої кількості соку, а отже, й більшої кількості туману, що дратує очі», – пояснили дослідники.

Тож якщо хочете нарізати цибулю без сліз, візьміть гострий ніж та виконуйте операцію повільно.

«Окрім комфорту, ця практика також відіграє важливу роль у мінімізації поширення патогенів, що передаються на кухнях повітряно-краплинним шляхом, особливо під час нарізання овочів із жорсткими зовнішніми шарами», – додали вчені.

FacebookTwitterTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU