Нічне штучне світло загрожує розвитком депресії 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда вчених з Університету Монаша (Австралія) провела найбільше у світі дослідження стосовно впливу нічного світла на психічне здоров’я.

Згідно з висновками науковців, запалене вночі світло порушує наш внутрішній біологічний годинник, що негативно відображається на психічному здоров’ї. Зокрема, підвищує ризик розвитку депресії. Тоді як вплив природного денного світла знижує цей ризик.

Наш біологічний годинник (або циркадні ритми) регулює цикли неспання та сну, реагуючи на зміни освітлення у навколишньому середовищі. Хоча інші чинники, такі як фізичні вправи, соціальна активність і температура повітря теж можуть порушувати циркадні ритми, світло має найпотужніший вплив на них.

Про що дізналися вчені

Для своєї масштабної роботи науковці використали дані Британського біобанку про 86 772 дорослі особи. Усіх їх  досліджували стосовно впливу світла, якості сну, фізичної активності та психічного здоров’я.

Аналіз показав, що у тих учасників, котрі зазнавали впливу великої кількості штучного світла в нічний час, ризик розвитку депресії збільшувався на 30 відсотків. А в тих, хто зазнавав впливу великої кількості природного світла в денний час, цей ризик знижувався на 20 відсотків, пише New Atlas.

Такі закономірності також спостерігалися стосовно саморуйнівної поведінки, психозу, біполярного розладу, генералізованого тривожного розладу та посттравматичного стресового розладу.

До слова, автори у своєму аналізі враховували демографічні чинники, фізичну активність, режим сну, час роботи, умови життя та кардіометаболічне здоров’я учасників.

zhinka na lizhku - Здоров'я - 50Plus

Прості кроки до міцного психічного здоров’я

Шон Кейн, співавтор дослідження, вважає, що ці результати матимуть потенційно величезний вплив на суспільство. Щойно люди зрозуміють, що світло сильно впливає на їхнє психічне здоров’я, вони зможуть зробити кілька простих кроків для свого здоров’я. Як мінімум, вимикатимуть вночі всі освітлювальні прилади, забезпечуючи необхідну для психічної гармонії темряву.

У звітній статті дослідники зауважили, що сучасне життя з його штучним світлом від освітлювальних приладів, телефонів, комп’ютерів та екранів телевізорів збило з пантелику наш внутрішній біологічний годинник. І ми дедалі частіше забуваємо про те, що найкраще працюється при яскравому денному світлі. За словами Шона Кейна, таким чином ми кинули виклик своїй біології. А це дезорієнтувало наш організм, погіршило самопочуття, спричинило депресії.

Команда наголосила на тому, що уникнення штучного світла вночі та пошук природного світла вдень може бути простим та ефективним немедикаментозним способом покращення психічного здоров’я. Результати дослідження опублікував журнал Nature Mental Health.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU