Від червоного вина і бренді похмілля сильніше, ніж від горілки та пива

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Тяжкі ранкові наслідки після рясної вечірньої випивки передусім залежать від кількості вжитого алкоголю. Проте команда дослідників з Бірмінгемського університету під орудою професорки Саллі Адамс зосередила свою увагу на інших винуватцях похмілля – конгенерах.

Ці хімічні речовини утворюються у процесі бродіння алкогольного напою. Саме вони відповідають за його смак та аромат. Але не тільки. Ці сполуки є чинниками похмілля. Причому його інтенсивність різниться в залежності від того, який напій було вжито напередодні.

Сідаючи за святковий стіл, пам’ятайте про підступні конгенери

Похмілля однаково неприємне, незалежно від того, якому напою ви віддаєте перевагу. Однак, хоч як це дивно, чимало людей стверджують, що наступного ранку вони почуваються гірше після червоного вина, ніж від пива.

За словами професорки Саллі Адамс, яка досліджує вплив алкоголю на організм людини, що темнішим є напій, то сильніше від нього похмілля.

Різні напої містять різну кількість конгенерів, зазначила науковця. У червоному вині та інших темних напоях (бренді, ром) їх більше. Дещо менший вміст конгенерів – у віскі, джині та білому вині. Тоді як у горілці та пиві їх найменше. «Напої з найвищим вмістом конгенерів можуть спричиняти серйозніше похмілля», – сказала пані Адамс.

Бренді та ром - напої з найвищим вмістом конгенерів

Вона додала, що згідно з дослідженням 2009 року, опублікованим в журналі Nature, бурбон містить у 37 разів більше конгенерів, ніж горілка.

Інше дослідження, проведене у 2010 році, підтвердило, що бурбон справді може спричинити сильніше похмілля, ніж горілка. Його автори з Університету Брауна в Массачусетсі (США) попросили добровольців випити колу без кофеїну, горілку або бурбон. Виявилося, що в тих, хто пив бурбон, симптоми похмілля були серйознішими, ніж у тих, хто пив горілку, розповіло видання Daily Mail.

Як зауважила професорка Адамс, окрім вибору конкретного напою, на виникнення синдрому похмілля впливає доволі багато чинників. Наприклад, генетична схильність, їжа, яка супроводжувала вживання спиртного, вік та стать.

Та хоча високий вміст конгенерів у напої й сприяє головному болю, основною причиною похмілля є кількість вжитого алкоголю, наполягає Саллі Адамс.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU