Мерзніть на здоров’я: холодні процедури корисні для серця та імунітету

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідження, що проводилися в різних країнах протягом десятиліть, довели користь холоду для нашого здоров’я.

Холод дбає про імунну систему

Як стверджують експерти, вмикання холодної води під час душу бодай на 30 секунд допомагає зміцнити імунітет. Виявляється, що шок від холодної води стимулює лейкоцити, які борються з інфекціями.

Згідно з дослідженням нідерландських науковців 2016 року, ті, хто вмикає холодну воду під час водних процедур, проводять менше часу на лікарняних.

Щоб дізнатися про це, дослідники залучили до експерименту понад три тисячі учасників віком 18-65 років, які під час душу зазвичай віддавали перевагу теплій воді. Протягом трьох місяців добровольцям пропонували вмикати холодну воду в душі на 30, 60 або 90 секунд. Внаслідок цього вони хворіли на 29 відсотків менше, ніж ті, хто залишався вірним теплій воді.

dytyna trymaye ruku pid kranom vody - Здоров'я, Спосіб життя - 50Plus

 

Сприяє стрункості

Приймаючи холодний душ щоранку, можна навіть зберігати стрункість. Але за умови, що після цього ви тремтітимете. Це пов’язано з термогенезом – процесом вироблення тепла організмом, внаслідок чого відбувається спалювання калорій.

Дослідження команди з Медичного центру Лейденського університету (Нідерланди) показало, що цей метод є доволі ефективним. Вчені систематично спостерігали за прийняттям душу 24 дорослими людьми о 7:45 та 19:45. Під час експерименту температуру води поступово знижували доти, доки учасники не починали тремтіти. Зазвичай нижчий показник сягав 9 °C.

zhinka pid dushem - Здоров'я, Спосіб життя - 50Plus

Результати показали, що під дією низьких температур добровольці спалювати більше калорій. Причому в жінок не було жодної різниці у показниках спалювання енергії ранком та ввечері. Тоді як чоловіки позбавлялися калорій переважно під час ранкового душу.

Дослідники з Астонського університету в Бірмінгемі (Велика Британія) стверджують, що заняття спортом на морозному повітрі сприяє активному зниженню калорій та зменшенню ваги. Це тому, що організм в таких умовах налаштовується на прискорення метаболізму.

Підтримує серце

Фізичні вправи за холодної погоди вимагають менше фізичних зусиль, тож серцю не доводиться працювати так енергійно, як теплими днями. Дослідники з Університету Святої Марії в Лондоні з’ясували, що холодні температури зменшують частоту серцевих скорочень бігуна на шість відсотків.

Саме завдяки цьому механізму вправи за холодної погоди можуть підвищити витривалість організму.

«За нижчих температур серцю не потрібно працювати аж надто старанно, ви менше потієте і витрачаєте менше енергії, а це означає, що ви можете ефективніше тренуватися», – зазначив доктор Адам Тенфорд з кафедри спортивної медицини та реабілітації в Гарварді.

vpravy na snigu - Здоров'я, Спосіб життя - 50Plus

Знижує рівень депресії та знімає стрес

Попри те, що тема холодного душу не викликає радісних емоцій, насправді він може покращити настрій.

У дослідженні 2007 року, проведеному в Університеті Співдружності Вірджинії (США), вчені виявили, що вплив холоду полегшує симптоми депресії. Виявляється, холодні температури активують нервову систему та збільшують приплив крові до мозку, що спричиняє викид норадреналіну. А цей нейромедіатор позитивно впливає на настрій, розповіло видання Daily Mail.

Інші дослідження виявили також сплеск дофаміну після дії холодної води, який відомий як гормон задоволення.

А деякі медики навіть рекомендують задля лікування депресії плавання у відкритій нетеплій воді.

Згідно з дослідженням 2004 року, проведеним фінськими науковцями, рівень стресу різко зменшується у відповідь на занурення в холодну воду. Команда вчених розпитувала 82 учасників про їхній настрій та самопочуття до та після зимового купання просто неба. Дослідники виявили, що рівень напруги у добровольців помітно знизився, а їхня пам’ять та настрій покращилися в порівнянні з контрольною групою, учасники якої взагалі не плавали.

Команда пояснила це тим, що холодна вода спричиняє викид норадреналіну, а також знеболювальну та протизапальну дію.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU