Вперше у світі: ресторан у США запросив на роботу персонал зі ШІ

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У різних куточках планети вже були спроби використання штучного інтелекту в точках громадського харчування. І роботи – слід віддати їм належне – демонстрували непогані навички з готування їжі та її подачі клієнтам.

Однак закладу, в якому на штучному інтелекті замикатиметься повний цикл ресторанного обслуговування, світ ще не знав. Потужний поштовх для роботизації громадського харчування був пов’язаний із пандемією коронавірусу. Саме тоді робототехнічна компанія Miso Robotics з Каліфорнії вдосконалила автоматизовану систему Flippy, яку винайшла 2017 року.

Попервах робот Flippy вмів готувати 19 страв. Він стажувався у 50 ресторанах мережі CaliBurger. А тепер його вдосконалена версія «виходить на роботу» в новому ресторані Пасадени, опанувавши десятки нових операцій, розповіло видання Daily Mail.

 

Як це працюватиме

Окрім Flippy – роботизованої руки, що прикріплена до стелі та пересувається робочою зоною, в ресторані працюватимуть й інші носії ШІ. Вони допомагатимуть Flippy на кухні, а також відповідатимуть за обробку замовлень онлайн, їх пакування та оплату.

За допомогою мобільних додатків клієнти зможуть спостерігати за приготуванням замовлених гамбургерів, курячих нагетсів, картоплі фрі та наливанням напоїв.

У компанії Miso Robotics запевнили, що кухарі зі штучним інтелектом суворо дотримуватимуться рецептури страв. До речі, кілька років тому в компанії заявляли, що Flippy готує популярні страви американців навіть смачніше за кухарів-людей.

robot gotuye kotlety - Наука&Техніка - 50Plus

Експерти б’ють на сполох та сперечаються

У травні цього року засновник компанії Valyant AI Роб Карпентер заявив виданню Fox News, що протягом наступних п’яти-десяти років мільйони людей втратять свої робочі місця через штучний інтелект. Принаймні, у сфері швидкого харчування роботи можуть замінити більшість посад.

Підприємець, який присвятив свою діяльність ШІ, зазначив: «Ми побачимо, як штучний інтелект перейде від допоміжних обробних та виробничих операцій до роботи, орієнтованої на споживача, яку традиційно виконували люди». На думку експерта, йдеться про переломний момент для штучного інтелекту.

robot smazhyt kartoplyu - Наука&Техніка - 50Plus

Загалом весь останній рік керівники технологічних компаній, дослідники та науковці (зокрема й генеральний директор OpenAI Сем Альтман) провели у бурхливих дебатах з приводу заміни робочих місць штучним інтелектом.

На цьому тлі міркування розробників робота Flippy видаються доволі оптимістичними. Адже робототехніки передусім зосереджують увагу на перевагах та перспективах своїх роботизованих кухарів зі ШІ.

«Роботизоване приготування їжі на базі штучного інтелекту дасть можливість великим мережам фастфуду, які годують Америку, істотно покращити якість, стабільність та швидкість обслуговування», – зауважив Річ Халл, генеральний директор Miso Robotics.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU