Папіруси Геркуланума вказали точне місце поховання Платона: допоміг ШІ

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Італійський папіролог Граціано Ранокк’я з Пізанського університету (Італія) заявив, що разом зі своєю командою він знайшов давно втрачене поховання знаменитого грецького філософа Платона.

Для цього вчені розшифрували обвуглені сувої Геркуланума. Це не вдавалося зробити з 1752 року – відтоді, як їх виявили на віллі неподалік від Неаполітанської затоки. Вважалося, що ця вілла колись належала тестю Юлія Цезаря. Папіруси були занадто крихкими, щоб їх можна було розгорнути.

Їхній зміст став відомим лише тепер – після того, як Граціано Ранокк’я та його команда скористалися допомогою ШІ.

Геркуланум – давньоримське місто в італійському регіоні Кампанія. Воно відоме тим, що так само як Помпеї та Стабії припинив своє існування під час виверження Везувію восени 79 року й було поховане під шаром пірокластичних потоків.

karta universytetu - Історія - 50Plus

Про що дізналися науковці

До останнього часу вченим було відомо лише те, що Платона, який помер близько 347 року до нашої ери, було поховано в Академії в Афінах. Цей знаменитий навчальний заклад філософ заснував у 387 році до нашої ери.

У сувоях дослідники знайшли інформацію про те, що могила Платона розташовувалася в садку, поблизу так званого Мусейону – невеличкої будівлі, присвяченої музам.

Кілька років тому Граціано Ранокк’я та його колеги відкрили лабораторію в Італійській національній бібліотеці Неаполя. Це полегшило науковцям доступ до більш як 1800 сувоїв Геркуланума, які зберігаються в цій установі.

А нещодавно команда залучила до розшифровування стародавніх документів інструменти штучного інтелекту. Вчені зробили сотні знімків обгорілого папірусу, перш ніж його проаналізував алгоритм. За даними сайту Science.org, дослідники використовували інфрачервону візуалізацію, що дало їм змогу роздивитися текст як на лицьовому, так і на зворотному боці сувою.

staryj papirus na stoli pid kameramy - Історія - 50Plus

Загалом Ранокк’я та його команда прочитали за допомогою «біонічних очей» близько 1000 слів, що відповідає 30 відсоткам тексту. Дослідники сподіваються прочитати його повністю до 2026 року.

«Порівняно з попередніми виданнями, тепер текст майже радикально змінився, з’явилася низка нових і конкретних фактів про різних академічних філософів», – зауважив пан Ранокк’я. «Серед найважливіших новин ми читаємо, що Платона було поховано у відведеному для нього садку Академії в Афінах, неподалік від так званого Мусейону чи святилища, присвяченого музам. Досі було відомо лише те, що його поховали в Академії», – додав він.

Платона визнано чи не найвидатнішим з усіх грецьких філософів. Разом зі своїм наставником Сократом та учнем Аристотелем він заклав основи західної філософії та науки, розповіло видання Daily Mail.

Академія розташовувалась на околиці Афін, на ділянці землі, придбаній Платоном у 387 році до нашої ери. Вона відома як перший вищий навчальний заклад Давньої Греції.

Відповідно до нового аналізу сувоїв, Платон міг бути проданий у рабство 399 року до н. е., після смерті Сократа, або 404 р. до н. е., під час завоювання спартанцями острова Егіна.

«Досі вважалося, що Платона продали в рабство у 387 р. до н. е., коли він перебував на Сицилії при дворі Діонісія I Сиракузького», – зазначив пан Ранокк’я.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU