3 червня – парад планет: що про нього потрібно знати

Шість планет нашої Сонячної системи вишикуються в ряд, але лише деякі з них буде видно неозброєним оком.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Отже, Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун зберуться на початку літа на свій парад та вишикуються по один бік від Сонця.

Експерти повідомили, що найкраще парад планет буде видно за годину до сходу Сонця 3 та 4 червня, а, можливо, й ще кілька днів.

Те, що ми можемо побачити, залежить від кількох факторів. Зокрема, від часу нашого пробудження, рівня світлового забруднення, наявності бінокля чи невеликого телескопа.

Що можна побачити?

Нинішній парад планет класифікується як велике вирівнювання, тобто таке, в якому беруть участь 5 або 6 планет. Тоді як для повного вирівнювання потрібні 7 учасників. Крайній великий планетарний парад відбувся у квітні цього року: тоді в ньому фігурувало 5 небесних тіл.

Більшість астрономів вважають, що чотири планети – Меркурій, Юпітер, Уран і Нептун – матимуть доволі тьмяний вигляд, аби їх можна було спостерігати неозброєним оком. Натомість Марс і Сатурн буде видно краще.

обсерваторія

Однак американський астрофізик Джо Пеше, директор Національної радіоастрономічної обсерваторії (NRAO), змалював оптимістичнішу картину. «Цілком імовірно, що ми зможемо побачити Меркурій, і, звичайно ж, Юпітер, Марс і Сатурн. Уран і Нептун також, але вам знадобиться бінокль або телескоп, щоб розгледіти й ці дві планети», – зауважив науковець.

До речі, як сказав пан Пеше, вирівнювання видно протягом кількох днів до та після 3 червня. А якщо якимось чином не вдасться поглянути на цей парад планет, наприкінці серпня відбудеться ще один. Кілька таких подій очікується протягом 2025 року.

Астрологи повідомили, що червневий парад планет найбільше вплине на Риб, Овнів, Тельців та Водоліїв. Народжені під цими знаками Зодіаку відчуватимуть приплив сил та енергії для досягнення важливих цілей.

Щоб стежити за розкладом планетарних парадів, експерти радять звертатися до ресурсів Time and Date та Stellarium, розповіло видання Live Science. Ці два відмінні онлайн-інструменти допоможуть з’ясувати дату та час перегляду залежно від того, в якому куточку світу ви перебуваєте. Також там можна подивитися й нинішнє явище.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU