Виразна міміка є ключем до успіху – ділового та особистого  

Дослідники стверджують, що завдяки виразним рухам м’язів обличчя можна стати успішнішим у бізнесі та особистому житті.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда науковців з Університету Ноттінгем Трент (NTU, Велика Британія) дійшла висновку, що людина з рухливим обличчям є соціально успішнішою, а також симпатичнішою в очах оточення. Виразність обличчя також допомагає стати гарним перемовником, розповіло видання Independent.

Про що дізналися дослідники

Висновки науковців ґрунтуються на аналізі понад 1500 розмов, у яких основна увага приділялася рухам м’язів обличчя, таким як посмішка, підйом брів, зморшки на носі та відтягування куточків губ.

Команда вчених під керівництвом Бріджіт Воллер, професорки еволюції та соціальної поведінки на факультеті психології NTU, зауважила: це дослідження пояснює, чому в людей складніші вирази обличчя, ніж у представників будь-якого іншого виду.

«Наші порівняння між людьми та іншими приматами показують, що люди загалом роблять більше мімічних рухів і мають виразніші обличчя», – сказала професорка Воллер.

«Експресивність робить нас більш привабливими, а це може полегшити життя в соціальних групах, що є явною еволюційною перевагою», – додала вона.

різні вирази обличчя

У першій частині дослідження вчені показали записи фрагментів розмов більш ніж 170 людям і попросили їх оцінити, наскільки приємними (з огляду на емоції та вирази) та симпатичними були суб’єкти у відео.

Потім команда провела аналіз чатів у Zoom між 1456 незнайомцями, під час яких співрозмовники оцінювали, наскільки вони подобаються одне одному. Дослідники виявили, що протягом цих соціальних взаємодій кожна людина робила в середньому 71 рух обличчя за хвилину.

З’ясувалося, що експресивні люди більше подобаються як незалежним оцінювачам, так і співрозмовникам.

Науковці також створили сценарій конфлікту, в якому учасникам пропонували невигідну угоду. За словами професорки Воллер, людину просили вирішити, як найкраще розділити грошову винагороду між нею та підставною особою – експериментатором, що маскувався під звичайного учасника.

Експериментатор пропонував несправедливий поділ, намагаючись забрати 80 відсотків винагороди. А тим часом дослідники оцінювали, наскільки добре учасники вели перемовини та на що зрештою погодилися.

«Половина учасників погодилися на менш ніж 50 відсотків винагороди (погані перемовини), а друга половина розділила винагороду порівну (хороші перемовини)», – зазначили вчені.

люди в масках

Також команда виявила, що ті, хто під час переговорів демонстрував виразну міміку та водночас був приємним, досягли найкращого результату.

За словами провідної авторки роботи, докторки Ейтне Кавани, це перше масштабне дослідження, присвячене вивченню виразу обличчя в реальних взаємодіях.  Воно свідчить про те, що люди з виразною мімікою є успішнішими в побудові відносин. Ця властивість може також мати важливе значення для вирішення конфліктів.

Робота є частиною проєкту Facediff, що його фінансує Європейська дослідницька рада.

Результати дослідження опублікував журнал Scientific Reports.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU