У Колізеї знайшли наїдки глядачів гладіаторських боїв

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда археологів та архітекторів, що проводила в Римі розкопки каналізаційної системи Колізею, виявила численні рештки продуктів. Їм близько двох тисяч років. А їли їх стародавні римляни під час гладіаторських боїв та інших публічних видовищ у легендарному амфітеатрі. Фахівці зробили відкриття кілька місяців тому, проте розповіли про нього лише тепер.

Дослідження каналізаційної та гідравлічної систем найвідвідуванішої археологічної пам’ятки Італії почалося в січні 2021 року. Відтоді науковці обстежили близько 70 м стоків і колекторів під Колізеєм. Внаслідок чого знайшли багато різноманітних артефактів та залишків їжі, повідомило видання Arkeonews.

Що розкопали археологи

Найвідоміша будівля Стародавнього Риму – Колізей – була розрахована на близько 65 000 глядачів. Не дивно, що руїни амфітеатру досі зберігають величезну кількість раритетів глибокої давнини.

Колізей використовували для публічних видовищ. Серед них – полювання на тварин, страти, інсценування відомих битв (подекуди й морських), театральні вистави та, звичайно ж, гладіаторські бої.

Під час розкопок археологи та архітектори дослідили рештки давньоримських «снеків» та зробили висновки стосовно улюбленої їжі тодішньої публіки. Виявилося, що найчастіше глядачі ласували оливками, фруктами, ягодами та горіхами. Команда, зокрема, виявила фрагменти інжиру, персика, винограду, вишні, ожини, оливок і волоських горіхів.

Також дослідники розкопали кістки ведмедів та великих кішок. Швидше за все, цих тварин використовували у жорстоких іграх – полювали на них на арені або змушували битися між собою.

Окрім решток древніх закусок, команда виявила 53 бронзові монети, датовані приблизно 250–450 роками нашої ери. А ще – срібну пам’ятну монету (сестерцій), датовану 170-171 рр. н. е. та присвячену 10-річчю правління імператора Марка Аврелія.

Серед знайдених артефактів, що належали відвідувачам і учасникам видовищ, були гральні кістки, кістяна шпилька, шматки шкіри, цвяхи для взуття та заклепки.

- Наука&Техніка - 50Plus

На думку Альфонсіни Руссо, директорки археологічного парку Колізей, завдяки всім цим реліквіям ми маємо «уявлення про досвід та звички тих, хто приходив сюди протягом тривалого часу, аби подивитися виступи». Очільниця археологічного парку опублікувала фотографії знахідок на своїй сторінці у Twitter.

Будівництво Колізею розпочалося за правління імператора Веспасіана (69-79 рр. н. е.), а було завершено його сином і наступником Титом у 80 р. н. е.

Найбільший амфітеатр Римської імперії перестали використовувати за призначенням після її падіння у V ст. н. е. Потім Колізей зазнавав різноманітних трансформацій. Він перетворювався, зокрема, на фортецю знатних місцевих родин, форт для охорони входів до Латеранського палацу, що у IV-XI століттях служив резиденцією римських пап, джерелом будівельного каменя. А в середині XIV ст. – навіть притулком для бандитів.

Фото: arkeonews.net, twitter.com/DrJEBall

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU