Древнім писарям та сучасним офісним працівникам властиві однакові недуги

Дослідивши десятки скелетів давньоєгипетських писарів, науковці довели, що офісна робота у всі часи загрожує здоров’ю однаковими проблемами.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Для писарів Стародавнього Єгипту були характерні дегенеративні зміни суглобів, пошкодження стегон, щелеп та великих пальців рук. Вони страждали від болю у спині та проблем із зором. Такі недуги характерні й для сучасних «білих комірців».

Про це заявила команда дослідників із провідних наукових інституцій Чехії. Експерти вивчили останки 69 дорослих чоловіків, похованих в некрополі Абусіра (Єгипет) між 2700 та 2180 роками до нашої ери. 30 з них були писарями. Порівняно з іншими чоловіками, що тут упокоїлися, древні офісні працівники мали набір схожих недуг.

«Наше дослідження мало визначити, які професійні фактори ризику були пов’язані з професією переписувача в Стародавньому Єгипті», – зазначила Петра Брукнер Гавелкова, перша авторка дослідження з Національного музею в Празі. Вона додала, що робота команди також може допомогти в ідентифікації писарів серед скелетів людей, чиї титули та професії невідомі.

чоловік працює за ноутбуком

Про що дізналися науковці

Оскільки лише один відсоток населення Стародавнього Єгипту вмів читати та писати, люди цього фаху мали високий соціальний статус і виконували важливу адміністративну роботу.

Вероніка Дулікова, співавторка дослідження з Карлового університету в Празі, зауважила, що писарі починали працювати підлітками, а потім десятиліттями робили професійну кар’єру.

Проте ця праця коштувала їм здоров’я, розповіло видання The Guardian. Писарі страждали на остеоартрит суглобів між нижньою щелепою та черепом, а також правої ключиці, правого плеча, великого пальця правої руки, правого коліна та хребта (особливо в ділянці шиї).

Команда також виявила ознаки фізичної напруги на плечовій кістці та лівій тазовій кістці, а також западини в колінних чашечках. Усе це узгоджується з типовими позами писарів: зазвичай вони працювали зі схрещеними ногами та зігнутою спиною, їхні руки не мали опори, а голова нахилялася вперед, що створювало неабияке навантаження на хребет.

Зміни навколо щелепи також могли бути пов’язані з цими позами, а також зі звичкою жувати кінчик очеретяного пера. Команда також припустила, що писарі часто страждали від головного болю.

Результати дослідження опублікував журнал Scientific Reports.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU