Чиста енергія, ШІ та роботи: в Японії виросте розумне місто

Автомобільний гігант Toyota завершує будівництво високотехнологічного міста Woven City, в якому пануватимуть автономний транспорт, чиста енергія та штучний інтелект.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Woven City, або Ткане місто, будувалося з 2021 року у префектурі Сідзуока, поруч з горою Фудзіяма, на території колишніх заводських корпусів Toyota. А цього літа, як оголосили в корпорації, роботи добігають кінця. Розумне місто, наче з фантастичного фільму, стане «живою лабораторією» для випробовування новітніх технологій.

Автономний (тобто самокерований) транспорт, відновлювана енергія, відсутність шкідливих викидів, системи штучного інтелекту та роботи будуть тут звичайною справою. Амбітний проєкт автовиробника Toyota має на меті дослідити, як міські мешканці можуть співіснувати разом з цими та іншими футуристичними зручностями.

Спроєктував розумне місто знаний данський архітектор Б’ярке Інгельс. Нагадаємо, що він є автором проєктів головного офісу Google у Каліфорнії, а також нової будівлі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

будинок, спроєктований ШІ

Чим іще зможе похвалитися Ткане місто?

До 2025 року забудовники здійснюватимуть, так би мовити, м’який запуск Тканого міста, який супроводжуватимуть різні демонстраційні випробування. Серед них – експерименти з використанням технологій віддаленого зв’язку наступного покоління та розумної логістики за допомогою додатків для смартфонів, пов’язаних з роботами-доставниками.

У будинках містян, споруджених переважно з деревини, запровадять робототехніку та сенсорний штучний інтелект, розповіло видання IFLScience. Ці інновації використовуватимуться для повсякденних завдань, як-от автоматичне поповнення запасів у холодильнику та винесення сміття. Також ШІ стежитиме за здоров’ям мешканців.

Попервах у місті, що розкинеться на площі близько 70 гектарів, мешкатиме 360 осіб – переважно літніх людей та сімей з дітьми. Але поступово населення має збільшитися принаймні до 2000 людей. Серед них будуть і співробітники компанії (першою чергою – техніки та дослідники), котрі спостерігатимуть за функціонуванням систем ШІ та інших технологій у реальному середовищі.

місто, спроєктоване ШІ

«Будівництво повноцінного міста з нуля, навіть у такому невеликому масштабі, як цей, є унікальною можливістю розробити технології майбутнього, включаючи цифрову операційну систему для інфраструктури», – зазначив Акіо Тойода, голова Toyota Motor Corporation.

До слова, Акіо Тойода – правнук Сакічі Тойоди, так званого «короля японських винахідників», який 1926 року заснував компанію Toyota Industries з виробництва автоматичних ткацьких верстатів. І хоча компанія давно вийшла за рамки первісного призначення, назва «Ткане місто», схоже, є нагадуванням про ті незабутні часи.

Фото: Toyota Woven City

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU