Бегемоти не літають? Вчені стверджують зворотне

Британські дослідники заявили, що під час бігу ці, зовні незграбні тварини перебувають над землею протягом доволі значних періодів часу.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників з Королівського ветеринарного коледжу Лондонського університету ретельно вивчила біг бегемотів. І результати дуже вразили вчених.

Виявляється, ця важелезна тварина без крил часом повністю підноситься в повітря, відриваючи від землі всі чотири кінцівки. На жаль, неозброєним дилетантським оком цей політ навряд чи побачиш.

Бегемоти, або гіпопотами (Hippopótamus amphíbius) є одними з найбільших наземних тварин. Їхня вага часто перевищує дві тонни, а в дорослих самців навіть нерідко сягає чотирьох тонн. Оскільки гіпопотами багато часу проводять у воді, люди мало знають про те, як вони рухаються суходолом.

бегемоти плавають

А тим часом бегемоти перебувають над землею довше, ніж можна собі уявити, розповіло видання Science Focus. Дослідивши відеозаписи 169 циклів руху 32 гіпопотамів, науковці виявили, що ці тварини можуть перебувати в повітрі протягом значних періодів часу: аж до 15 відсотків циклу свого руху (повторюваної моделі кроків), тобто близько 0,3 секунди.

Слід уточнити, що деякі інші представники фауни на високій швидкості теж зависають у повітрі. Наприклад, коні. Але така властивість доволі незвична для більших тварин. Взяти бодай слонів: вони ніколи не відриваються від землі всіма чотирма ногами.

Науковці також з’ясували, що бегемоти майже виключно рисять, незалежно від того, рухаються вони повільно чи біжать. Для наземних тварин така одноманітність незвичайна. Приміром, носорогам та коням притаманний стандартний чотирилапий крок, а коли вони набирають швидкість, то починають рисити або галопувати.

бегемот іде

Чому вчені не знали про політ бегемота раніше?

Дізнатися більше про бегемотів непросто, оскільки вони є одними з найнебезпечніших тварин у світі.

«Це одна з причин, через яку до наших досліджень наука мало що знала про те, як пересуваються бегемоти», – пояснив професор Джон Гатчінсон, професор еволюційної біомеханіки та провідний автор роботи.

За його словами, працювати з бегемотами складно, «оскільки вони зазвичай прив’язані до води, і їх дуже рідко дресирують для вивчення в зоопарках». Але науковці знайшли резонний вихід: у своєму дослідженні вони скористалися відеозаписами бегемотів, зробленими на курорті Flamingo Land Resort у графстві Йоркшир.

бегемотиха з дитинчам

Дослідники заявили, що результати роботи розширили наукові знання про здібності наземних ссавців. Висновки з дослідження також допоможуть більше дізнатися про те, як бегемоти еволюціонували. А на практиці ці відомості сприятимуть ветеринарам у точній діагностиці та лікуванні травм гіпопотамів.

«Ми дуже раді представити перше дослідження, повністю присвячене вивченню того, як бегемоти ходять і бігають. Ми були приємно здивовані, побачивши, як бегемоти здіймаються в повітря, коли рухаються швидко. Це справді вражає!» – резюмував професор Гатчінсон.

Результати дослідження опублікувало видання PeerJ.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU