На одну трилітрову банку беремо: 1,5 кг огірків, 2 ч. ложки гірчиці в зернах, корінь або листя хрону, часник, кріп, листя смородини та вишні, лавровий лист, гвоздику, перець запашний та перець чорний горошком.
Маринад: на 1,5 л води потрібно 5 ст. ложок цукру, 3 ч. ложки солі, 6 ст. ложок оцту 9%.
Банки та кришки миємо з содою, прополоскавши в проточній воді, стерилізуємо в духовці або мікрохвильовій печі.
Огірки ретельно миємо, заливаємо у глибокій мисці холодною водою та залишаємо на 2 години. Листя смородини, вишні та хрону промиваємо у проточній воді. Зубчики часнику чистимо та подрібнюємо на частини.
Викладаємо на дно банок підготовлені суцвіття кропу, листя смородини, вишні та хрону, часник, горошини перцю, лавровий лист та гвоздику, щільно укладаємо огірки, заливаємо до верху окропом та прикриваємо кришками.
Через 10 хвилин воду зливаємо і заливаємо новий окріп. Накриваємо кришками. Через 10 хвилин зливаємо і цю воду так само.
Ставимо на вогонь каструлю з 1,5 л води, в якій розводимо 2 ч. ложки гірчиці в зернах, цукор і сіль. Після закипання маринад перемішуємо до розчинення кристалів.
У банки з огірками наливаємо по 2 ст. ложки оцту, заливаємо киплячим маринадом і негайно закочуємо кришками. Перевернувши банки догори дном, укутуємо їх до повного остигання. На зберігання до зими ставимо консервацію у підвал чи льох.
Фото: pexels.com