В Єгипті знайшли десятки невідомих поховань зі скарбами

У некрополі Тель-ель-Дейр, що поблизу міста Дум’ят, єгипетські археологи розкопали 63 гробниці та численні коштовні артефакти віком 2500 років.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Протягом десятиліть археологи досліджували некрополь Тель-ель-Дейр, що неподалік від кордону з Ліваном. Та лише нещодавно вчені натрапили там на невідомі гробниці та нерозграбовані скарби.

У 2019 році археологи виявили в некрополі пізнього періоду Стародавнього Єгипту сім золотих монет, датованих 284–641 роками нашої ери, а також статуї з вигравіюваним ім’ям царя Псамметиха II з 26-ї династії. Також тут знаходили мініатюрні канопи: посудини з органами померлої людини, яку муміфікували.

А тепер команда звітувала про дивовижну знахідку 2022 року: величезний поховальний комплекс 644-525 років до н. е. Археологи вважають його справжньою капсулою часу, адже у виявлених гробницях повно свідчень світського та релігійного життя тієї епохи, предметів побуту та творів мистецтва. Тут поховані як пересічні громадяни, так і багатії, розповіло видання Independent. Гробниці простих людей зроблені з глиняної цеглини, а для заможних – з вапняку.

артефакти з гробниці

Що саме знайшли дослідники?

На відміну від більшості давньоєгипетських некрополів, у різні часи пограбованих розкрадачами могил, в Тель-ель-Дейрі збереглися недоторкані бронзові монети, релігійні символи та статуетки таких божеств, як Ісіда, Бастет та Гор, що виготовлені із золотої фольги.

А такі неушкоджені артефакти, як керамічні судини із залишками їжі та напоїв для поховальних ритуалів, амулети та скарабеї, проливають нове світло на звичаї та ритуали стародавніх єгиптян. Так вважає Мохамед Ісмаїл Халед, очільник Вищої ради у справах старожитностей Єгипту.

артефакти з поховань

Дивно, але під час розкопок археологи також виявили керамічний глек із 38 бронзовими монетами династії Птолемеїв. Однак її правління припало на 305-30 роки до н. е., а це на кілька сотень створення років пізніше за час створення некрополя. Тож науковці, ймовірніше за все, потребуватимуть нових досліджень.

Загалом знайдені артефакти свідчать про ремісничу майстерність стародавніх єгиптян, а також їхню доступність до матеріалів за допомогою розвиненої торгівлі.

За словами археологів, результати багаторічних розкопок вказують на те, що Дум’ят був важливим торговим центром протягом значного періоду історії Стародавнього Єгипту.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU