Помідори містять каротиноїди, клітковину, органічні кислоти, білки, пектини, мінеральні солі та цукри. Шкірка є багатою на протизапальний флавоноїд нарингенін, а м’якоть цінується за вміст холіну, що запобігає утворенню ракових клітин, протистоїть жировому переродженню печінки, підвищує гемоглобін, зміцнює імунітет і знижує рівень холестерину.
Інгредієнти (на порцію): помідори — 2 шт., куряче м’ясо — 50 г, яблуко — 1 шт., селера — ½ стебла, йогурт — ½ склянки, шніт-цибуля — близько 1 г, мелений чорний перець і сіль — за смаком.
Запечене куряче м’ясо подрібнюємо разом із очищеним від шкірки яблуком (серцевину видаляємо). Зрізаємо у помідорів верхівку та виймаємо серцевину. Подрібнену томатну м’якоть додаємо до інших компонентів.
Варену селеру натираємо на дрібній тертці, змішуємо з йогуртом, солимо і додаємо прянощі. З’єднуємо всі частини салату і фаршируємо отриманою сумішшю помідори, прикрашаючи шніт-цибулею (культура з тонким пір’ям позбавлена різкого смаку, властивого звичайній зеленій цибулі).
Лайфхак
Щоб отримати від помідорів більше користі, їх не варто поєднувати в раціоні з картоплею, хлібом, крупами та зернобобовими (горохом, квасолею, бобами чи сочевицею). Причина — різниця у швидкості перетравлення та несумісність томатів із крохмалем. А поєднання помідорів з огірком може викликати дискомфорт у шлунку і знизити поживну цінність томатів через розщеплення вітаміну С огірковим ферментом каталазою.