Де живе найстаріший крокодил світу?

Цього року найстаріший у світі крокодил Генрі відсвяткує свій 124-й день народження в Центрі охорони природи Crocworld, що в Південній Африці.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

День народження крокодила Генрі у Crocworld зазвичай відзначають 16 грудня. За даними співробітників центру, де цей нільський крокодил мешкає з 1985 року, він народився близько 1900 р. серед боліт дельти річки Окаванго у Ботсвані.

Величезний крокодил завдовжки 5 метрів (від морди до хвоста) важить 700 кілограмів. Для порівняння, середній нільський крокодил виростає до 4,5 метрів та важить близько 410 кілограмів.

До речі, нільські крокодили зустрічаються не лише в річці Ніл, а й по всій Африці. Це найбільший з трьох видів крокодилів, що мешкають на спекотному материку.

Після прибуття в Crocworld гігант Генрі спарювався щонайменше із шістьма самками. Наглядачі підрахували, що менш ніж за 40 років цей зрілий джентльмен став батьком близько 10 000 крокодильчиків.

Що ще відомо про крокодила Генрі?

У молоді роки Генрі часто нападав на людей. Але ця темна сторінка його життя давно в минулому. Відомо, що 1903 року крокодила спіймав британський дослідник та мисливець на слонів сер Генрі Нейман. І саме йому крокодил має завдячувати своїм ім’ям, розповіло видання IFLScience. Нині найстаріший у світі крокодил ділить своє середовище проживання з іншим старим крокодилом на ім’я Колгейт, якому близько 90 років.

Як свідчать зоологи, крокодили здатні доживати в неволі до 100 років. Науковці припускають, що деякі з цих тварин можуть демонструвати певний ступінь незначного старіння: цей термін використовується для опису організмів, які не виявляють ознак біологічного старіння. Тобто, на думку експертів, крокодили, теоретично, не вмирають від «старості», а лише піддаються зовнішнім чинникам, таким як голод, нещасні випадки чи хвороби.

При цьому помилково припускати, що крокодили в якомусь сенсі безсмертні. Хоча надто очевидно, що вони є тими ще довгожителями, особливо порівняно з іншими тваринами таких значних розмірів. З тривалим життям крокодилів пов’язують багато факторів. Деякі дослідники, зокрема, припускають, що своїм довголіттям ці плазуни мають завдячувати особливому набору мікроорганізмів, які населяють їхній кишківник.

Як засвідчили автори одного дослідження, «мікробіом кишківника крокодила та/або його метаболіти виробляють речовини, які сприяють їхній витривалості та довголіттю».

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.