Свято не в радість: як здолати власну соціофобію на корпоративі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Якщо перспектива вечірки в офісі вас лякає, треба усвідомити: ви щодо цього не самотні.

Соціофобія, або тривожність через страх комунікації із зовнішнім світом, надзвичайно поширена. Як зауважує психолог Крістіан Джаррет, для цивілізованої людини природно турбуватися про такі речі, як репутація та статус. А ще ми банально боїмося виставити себе дурнями.

Готуючись до корпоративу, варто сприймати його не як загрозу, а як можливість зав’язати більш тісні контакти, зблизитися та повеселитися разом. Не зайве також пригадати конкретні випадки – хоч би якими рідкісними вони були – коли попередні корпоративи залишили приємний слід у вашому житті, коли ви весело провели час або завели нових друзів.

Один з найефективніших способів зменшити соціальну тривожність – бути стратегічно активним. Якщо у вас є колеги, з якими ви хотіли б піти на вечірку разом, не чекайте, коли вони вас запросять. Запросіть їх першими. Ймовірно, це їх потішить. Якщо вам важко вести світську бесіду, підготуйтеся заздалегідь. Приміром, дізнайтеся про останні важливі події.

Тим, хто мало спілкується, варто наперед придумати влучні фрази, які знадобляться, коли розмова зайде у глухий кут.

Якщо ви почуватиметеся на вечірці обділеним увагою, можна буде знайти людину, котра має найбільш приязний вигляд. А потім запитати її про щось нейтральне і водночас близьке всім. Наприклад, про різдвяні подарунки.

Ще цікавіше – знайти на корпоративні когось, хто має вигляд ще більш обділеного увагою, і стати тим, хто подарує цьому гостю позитивні емоції.

Ніхто про вас погано не думає. Про вас узагалі не думають

Результати деяких досліджень з психології можуть вас втішити, зазначає Крістіан Джаррет. Команда науковців Вашингтонського університету в Сент-Луїсі встановила, що друзі соціопатів оцінюють взаємини з ними більш позитивно, ніж власне соціопати. Тобто ваші друзі, ймовірно, люблять вас більше, ніж ви думаєте.

Інше дослідження показало: соціопати помилково вважають, що люди дуже критично сприймають їх зовнішній вигляд. Насправді інші найчастіше не звертають на вас особливої уваги, розповідає ВВС Science Focus.

Про це не треба забувати, коли мучитеся питанням, що вдягнути чи що сказати. Люди здебільшого занурені в себе і не судять вас так суворо, як ви думаєте.

Навіщо стільки складнощів, якщо можна просто залишитися вдома? По-перше, не в кожному колективі цей ваш крок схвалять. По-друге, уникнення «страшної» ситуації лише підживлює проблему. Розв’язати її за допомогою алкоголю або наркотиків не вдасться. Усі складні проблеми в нашому житті полегшуються лише з практикою.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU