Не калорії, а емоції: схуднення по-китайськи

FacebookTwitterLinkedinTelegram

 Азіатський підхід передбачає відновлення душевної рівноваги та харчування з урахуванням інь- і ян-продуктів.

В чому різниця?

Технології схуднення на Заході та Сході відрізняються. Європейський дієтолог оцінить статуру та зайву вагу пацієнта, направить на дослідження гормонального фону та обміну речовин, відокремить дозволені продукти від заборонених, навчить рахувати калорії, назначить пігулки для зниження апетиту і порадить фізичні вправи для спалювання жиру.

А китайська медицина орієнтується на образне філософське мислення з урахуванням єдності протилежних засад: жіночої інь та чоловічої ян. Суть першої енергії – у пасивності, другої – в активності. Якщо інь – холод, то ян – жар. У станах організму інь пов’язана з низьким кров’яним тиском, млявістю, блідістю та депресивністю, а ян асоціюється з життєвою силою, високим кров’яним тиском, збудженням, агресивністю, почервонілою шкірою та пітливістю. Коли йдеться про надмірну вагу, проблема зазвичай зводиться до надлишку інь та дефіциту ян, тож для позбавлення зайвої ваги треба посилити чоловічу енергію і послабити жіночу.

yin and yang gdcb8dda59 1920 - Здоров'я - 50Plus

Захисний бар’єр

За версією китайської медицини, власники пишних форм мають у системі селезінки та підшлункової залози дефіцит життєвої енергії «чі» («ци») – джерела сили для живої та неживої матерії. Це призводить до затримання в організмі рідини, яку китайці називають слизом або флегмою.

З погляду китайської медицини, проблеми з будь-яким органом пов’язані з сильними та тривалими емоціями. Селезінка реагує на підвищену тривожність: занепокоєні люди підсвідомо набирають вагу, щоб захиститися, створити бар’єр між собою та зовнішнім світом. І до того часу, поки тривога не мине (не відновиться «чі» селезінки), схуднути не вдасться. Дієта без корекції синдрому лише посилить дефіцит енергії у системі. Це закінчиться або швидким набором ваги при першому послабленні, або нервовим зривом.

Затримка циркуляції

Ще одним синдромом, котрий сприяє набору ваги, є стагнація «чі» печінки (затримка, порушення вільної циркуляції енергії). Основна функція печінки –  детоксикація. Якщо цей орган вражений, організм «зашлаковується», отруюючись продуктами обміну. Розщеплювати зайві жири в такому разі не виходить, і людина товстішає. Стагнація «чі» печінки провокується стресами, гнівом та дратівливістю. Робіть висновки, що потрібно виключити із життя, щоби схуднути.

Маркери порушень

Але як визначити тип дефіцитної енергії? Підказкою стане колір язика. Почервоніння є симптомом стагнації «чі» печінки – треба відновлювати відповідну енергію в організмі. А блідий язик вказує на нестачу «чі» селезінки – підшлункової залози. Дієта в такому разі не допоможе – схуднення не відбудеться. Перш ніж голодувати, треба відновити ян та «чі». Східна пульсова діагностика дозволяє фахівцям з китайської медицини виявити співвідношення інь та ян в організмі, аналізуючи пульс пацієнта. У такий спосіб виявляються обидва синдроми, що сприяють надмірній вазі. У схемі лікування – корекція енергії з нормалізацією обміну речовин.

food g0413924a5 1920 - Здоров'я - 50Plus

Енергія продуктів

Здоровим харчуванням на Сході вважається вживання лише місцевих продуктів. Крім того, їжа має відповідати сезону: м’ясо краще вживати взимку, а фрукти та овочі – влітку. Оскільки найчастіше надмірна вага є пов’язаною з нестачею ян в організмі, до раціону для схуднення китайці включають «гарячі» ян-продукти: сир, птицю, імбир, перець, гарбуз, моркву, цибулю, рис, гречку, яблука, чай та цілісні злаки.

Натомість, не варто захоплюватися «холодними» інь-продуктами: морозивом, холодними напоями, шоколадом, картоплею, бобовими, томатами, баклажанами, молоком, кавою, рибою, овочами (особливо коренеплодами, що дозрівають без сонця). Що більше оброблений продукт, то менше в ньому залишається ян.

Цілющий спокій

На відміну від європейської традиції схуднення – менше їсти і більше рухатися та займатися спортом – китайська, навпаки, прописує організму, позбавленому енергії, спокій, інакше він заощаджуватиме ще більше і зовсім припинить виводити відходи життєдіяльності. Аби відходи життєдіяльності не затримувалися, вкладатися спати потрібно не пізніше 23.00. А схуднути без очищення організму, згідно з китайською медициною, неможливо.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU