Усі вони тямущі та кмітливі: науковці склали рейтинг найрозумніших порід собак

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда вчених з Гельсінського університету (Фінляндія) провела масштабне дослідження на тему: собаки яких порід найрозумніші.

Упродовж 2016-2022 років спеціалісти з поведінки тварин тестували інтелект 1002 собак 13 різних порід. У зону професійної уваги дослідників потрапили, зокрема, німецькі вівчарки, шотландські вівчарки шелті, ховаварти, англійські кокер-спанієлі, лабрадори-ретривери, бордер-коллі, бельгійські вівчарки малінуа, золотисті ретривери, австралійські келпі, фінські лаппхунди, іспанські водяні собаки, а також представники змішаних порід.

Серію з десяти тестів для песиків smartDOG розробила одна з авторок дослідження Катріїна Тіїра. Ці тести стосувалися, зокрема, дослідницької поведінки, імпульсивності, гальмуючого контролю, соціального пізнання, вирішення просторових завдань, логічного мислення та короткочасної пам’яті.

Дослідники від початку очікували, що породи відрізнятимуться одна від одної за більшістю критеріїв. Так і сталося.

pexels blue bird 7210627 - Психологія, Природа - 50Plus

Хто в топі розумників?

За підсумками всіх тестів, до трійки лідерів увійшли бельгійська вівчарка малінуа (35 балів із 39 можливих), бордер-коллі (26) та ховаварт (25).

Дещо дивно було спостерігати, що пам’ять та логічне мислення не залежали від породи, сказала Катріїна Тіїра журналісту Newsweek. На ці характеристики, можливо, більшою мірою впливають історія дресирування та життєвий досвід тварини.

Як зауважила провідний автор дослідження Саара Хунттіла, у цієї наукової роботи було одне істотне обмеження. Команда не мала доступу до інформації про історію дресирування собак, яких тестувала. Хоча переважна більшість цих тварин, швидше за все, протягом життя брала активну участь у собачих видах спорту або змаганнях. Та зважаючі на попередні дослідження, можна припустити, що численні тренування та змагання могли вплинути на результати цих тестів.

Підсумкову статтю, присвячену тестуванню, опублікував журнал Nature Scientific Reports. У ній зазначено, що завдяки дослідженню вчені створили повнішу картину поведінки конкретних порід. А в майбутньому воно допоможе обирати правильні породи для правильних завдань.

pexels ellie burgin 3568930 - Психологія, Природа - 50Plus

Експертна думка

Одними з найкращих у виконанні тестових завдань були представники породи бордер-коллі. Це узгоджується з попереднім дослідженням Стенлі Корена, автора книги «Інтелект собак» та почесного професора факультету психології Університету Британської Колумбії (Канада).

Коментуючи результати фінського тестування, професор Корен реабілітував деякі породи, що не сягнули перших сходинок рейтингу.

Приміром, в цьому дослідженні лабрадори-ретрівери набрали найнижчі бали у тестах, пов’язаних із вирішенням просторових завдань та гальмуючим контролем. Однак, як стверджує Стенлі Корен, це аж ніяк не означає, що лабрадор нерозумний.

На переконання експерта, всі породи собак, що взяли участь в дослідженні, дуже розумні. І не треба вводити людей в оману, кажучи, «що лабрадор – найдурніша порода».

Це все одно, що взяти вибірку з десяти нобелівських лауреатів, порівняти їхній інтелект, поставити Марію Склодовську-Кюрі наприкінці рейтингу та сказати, що вона дуже нерозумна. Провівши таку паралель, професор Корен наголосив: результати в цих тестах залежали також від індивідуальних якостей кожної тварини, а не лише від її IQ.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU