Сон в одному ліжку: благо чи мука?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Згідно зі стереотипною думкою, під час нічного відпочинку закохані мають ділити одне ліжко на двох. Особливо, коли вони мешкають разом. Проте медики стверджують, що це не завжди так.

Дослідники дедалі частіше звертають увагу не лише на корисність спільного сну, а й на його негативні наслідки для самопочуття партнерів.

Гормон для шлюбного довголіття

Звісно, сон в одній постілі з коханим (коханою) має чимало потенційних переваг. Одна з них – підвищення рівня окситоцину.

Вироблення цього гормону стимулюється дотиками іншої людини. Коли люди торкаються одне одного, утворюється фізичний зв’язок, необхідний для викиду окситоцину.

Окситоцин, який також називають гормоном кохання, пов’язаний із низкою позитивних ефектів. Він, зокрема, допомагає партнерам почуватися розслабленими та близькими. А це, на думку науковців, є однією з передумов тривалого та щасливого подружнього життя.

Тереза Шнорбах, фахівчиня зі сну в міжнародній компанії The Sleep Company, підтримує думку про користь спання в одному ліжку. Адже воно передбачає обійми, які цілюще впливають на обох закоханих. Як стверджує експертка, нічний відпочинок разом з партнером покращує якість сну. Про це свідчать численні дослідження.

Сон і секс

Ще один незаперечний плюс спільного ліжка – секс, що допомагає розслабитися, заснути й отримати найліпшу якість сну, додає Тереза Шнорбах.

Тут доцільно пригадати, що однією з головних причин поганого сну є підвищений рівень кортизолу – гормону стресу. А секс, своєю чергою, сприяє зниженню рівня стресу та вивільненню вище згаданого окситоцину, розповідає видання Independent.

До того ж унаслідок оргазму виробляється пролактин. Так називається ще один особливий гормон, одна з функцій якого полягає у сприянні швидкому засинанню.

Водночас науковці не лише захищають сон в одному ліжку, а й розвіюють міф про його стовідсоткову корисність.

spilne lizhko - Здоров'я - 50Plus

Коли ніч перетворюється на жах

Є декілька чинників, необхідних для гарного нічного сну. Це – «темрява, прохолода і тиша», зазначає докторка Зої Готтс, консультант-психолог Лондонського центру сну.

А спільна постіль далеко не завжди забезпечує всі ці умови. Якщо партнер хропе і крутиться, якщо поруч з ним спекотно і нервово, сон матиме згубні наслідки для самопочуття.

З цим, до речі, погоджується і Тереза Шнорбах. Вона зауважує, що коли ми часто прокидаємося вночі, переривається наш рух між різними стадіями сну. А це може зашкодити здоров’ю. Коли один партнер спить вельми неспокійно, другому залишається менше відновлювальних ранніх стадій сну. Тобто тих, що допомагають покращити пам’ять, реакцію та логіку.

Експерти переконані: якщо ваш сон хтось регулярно порушує, майбутні походи до лікарів неминучі. Позбавлення нічного відпочинку знижує чутливість рецепторів та зменшує зв’язок між областями мозку. А це, зрештою, навіть змінює його структуру.

Несумісні режими сну

Негативним чинником для спільного сну пари може стати різне ставлення до розпорядку дня/ночі. Що, наприклад, робити, коли одній людині подобається лягати спати значно пізніше, ніж іншій? Або коли один партнер бажає півночі дивитися телевізор чи читати у ліжку, а другий потребує тиші та вимкнення світла у певний час?

Медики попереджають, що до таких речей слід ставитися серйозно. Передусім необхідно разом шукати вихід із ситуації, що підходить обом.

Якщо партнери вирішують спати у спільному ліжку, обидва повинні лягати одночасно. Для того, щоб виробити спільний розпорядок, знадобиться не день і не два. У будь-якому разі, ключами до розв’язання проблеми є спілкування та готовність до компромісу.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU