Як позбутися потреби всім подобатися

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Є люди, які прагнуть сподобатися усім, справити гарне враження. Для них дуже важливо, що про них думають інші. Причому проблема стосується навіть незнайомих між собою людей. Це серйозна проблема, яка потребує обов’язкового пошуку ефективного вирішення.

Важливо розуміти – подобатися абсолютно всім неможливо та й не потрібно. Бо є ціла низка об’єктивних причин. Якщо вас переслідує нав’язливе бажання усім бути до вподоби, і це на вас психологічно та емоційно впливає, саме час розібратися в причинах, знайти способи, як позбутися цієї залежності від чужих міркувань про вас.

Бажання всім подобатися: чому його необхідно позбуватися

Запам’ятайте наступне: бути до вподоби, як і не подобатися абсолютно усім неможливо. Завжди знайдуться ті, хто полюбить такими, якими ви є. Рівно так само завжди знайдуться критики та так звані хейтери, які будуть незадоволені вашою думкою, поведінкою, вчинками і так далі.

Є кілька причин, чому цього бажання важливо позбутися якомога швидше.

  • Подобатися усім неможливо. Особи, які дотримуються життєвого принципу “я не для того, щоб усім подобатися”, психологічно більш стійкі та врівноважені. Їх не хвилює, що говорять інші. Прагнення подобатися завжди закінчиться провалом, оскільки цього домогтися неможливо. Спробувати можна, але результат очевидний. У гонитві за загальним визнанням лише поглибите свої психологічні проблеми.
  • Думка інших – не більше ніж думка. У гонитві за відповідями на запитання “як подобатися всім”, дехто намагається прислухатися до судження інших, сприймають все це занадто близько до серця. Навіть незначне зауваження, причому іноді абсолютно сторонньої особи, може зіпсуватися настрій на весь день. Дехто впадає від почутого у депресію. Пам’ятайте, будь-яка думка завжди суб’єктивна. Намагаючись підлаштовуватися під інших, проживатимете не своє життя, а чуже.
  • Значимість чужих поглядів буває різною. Чи варто чинити і робити так, як до вподоби іншим, але не подобається вам самим? Ні. Нас оточують різні особистості, які мають певне значення в житті. Судження деяких дійсно важливі, і до них варто прислухатися. Усіх інших сміливо можна відсунути на другий або навіть на третій план. Прислухатися потрібно до тих, хто справді за вас переживає і зможе прийти на допомогу у скрутну хвилину, а не залишить наодинці з собою і своїми думками.
  • Щасливішими від цього ви не станете. Надаючи занадто великого значення стороннім оцінкам вашим діям чи думкам, може порушити реальне сприйняття навколишнього світу. Чужі висловлювання та оцінки не є рецептом щастя. Тільки самі вирішуйте, що може зробити вас по-справжньому щасливими. Перш за все – впевненість у собі та власних силах.
  • Засудження та критика – шкідлива звичка багатьох особистостей. Так робити дійсно подобається всім. Або ж майже. Хоч би як намагалися бути досконалим та ідеальним, завжди знайдеться той, хто критикуватиме зовнішність, поведінку, вчинки, погляди та багато іншого. Оточуючі із задоволенням чіпляються навіть за найменший недолік, акцентують увагу на помилках і промахах. І причини не в особистій неприязні або ненависті. Хоча такий варіант теж не можна виключати. Найчастіше причина в банальній звичці критикувати оточуючих, забуваючи про свої недоліки та помилки.

Хто знає вас краще за всіх? Правильно. Тільки ви самі. Тому переживати, приймати близько до серця суб’єктивні оцінки інших не варто. Важливо побороти бажання всім подобатися. Як зробити? Є кілька ефективних і одночасно цікавих способів. Але спочатку необхідно розібратися в причинах цього нав’язливого бажання завоювати загальну любов, визнання.

hlopecz i divchyna svaryatsya - Психологія - 50Plus

Чому я хочу всім подобатися: основні причини

Коли-небудь намагалися відповісти самим собі на запитання “чому я хочу всім подобатися”? Якщо ні, тоді важливо знайти причини. Тільки так вдасться розібратися та побороти цю залежність від чужої точки зору.

Можливо це вас здивує, але в більшості випадків корінь проблеми лежить у дитинстві. Часто особи навіть не усвідомлюють, які фактори ними рухають, чому виникає така психологічна проблема. Як стверджують психологи, зазвичай такі особистості, які хочуть бути всіма улюбленими, у дитинстві стикалися з емоційною зневагою. Діти часто стикаються з різними видами насильства, наприклад:

  • вербальне;
  • фізичне;
  • емоційне.

Ці дитячі травми протягом усього життя змушують декого думати, наче мало просто бути собою. Вони «справжні» нікому не до вподоби, не становлять жодної цінності. Тому доводиться шукати схвалення та підтримку від оточуючих.

dity grayut - Психологія - 50Plus

Нав’язливе бажання подобатися – ознаки внутрішньої боротьби із заниженою самооцінкою, невпевненістю, комплексами. Причому в ролі тригерів може виступати хто або що завгодно. З розвитком соціальних мереж таке почуття тільки посилилося. Критика у коментарях під фотографіями, обговорення зовнішності та вчинків абсолютно незнайомими людьми створює додаткові психологічні проблеми. А коли особа, незважаючи на всі спроби виправдатися, стати кращою і подобатися всім, не отримує бажаного результату, це сприяє глибокій депресії.

Що робити і як перестати подобатися всім, якщо нормальне бажання ставати кращим переростає в нав’язливу потребу і залежність від чужих думок? На жаль, швидких рішень не існує. Тут не обійтися без самоаналізу, підтримки близьких, а іноді й професійної допомоги. Головне завдання – навчитися любити себе. Це перший і величезний крок до вирішення багатьох психологічних проблем.

Як перестати хотіти подобатися всім: ефективні психологічні прийоми

Є кілька способів як перестати хотіти подобатися всім. Але тут доведеться постаратися, провести ретельну роботу над собою і поміняти деякі свої звички.

Представлені поради дадуть можливість позбутися цієї проблеми, навчитися прислухатися до себе, а не до гадки оточуючих.

Метод чорнильної плями

Напевно багато хто з вас стикався з тестом Роршаха. Мова йде про зображення у вигляді чорнильних плям, які потрібно описати. Тепер уявіть, чорнильна пляма – то ви. Коли інші дивляться на вас (пляму) і описують побачене, хіба вони описують вас? Ні. Сприйняття малюнка говорить не про зображення, а про людину. І кожна особа буде по-різному сприймати цю пляму.

Сторонні персони сприймають вас залежно від того, скільки спільних якостей із вами вона бачить у собі. Як показали дослідження, нас більше притягують ті, хто мають схожий із нашим характер. Були проведені експерименти. Причому дуже добре ця закономірність проявилася в особистостей із негативними, небажаними якостями.

chornylna plyama - Психологія - 50Plus

Вплив невідомих чинників

Точка зору про вас формується не тільки виходячи з особливостей особистості. Кожна людина зайнята своїми справами, стикається з різними проблемами, перебуває в різному настрої. Ми не завжди хочемо робити так, як подобається іншим. І це абсолютно нормально.

Згадайте, як самі грубо спілкувалися з друзями, гостро реагували на зауваження навіть близьких осіб тільки тому, що на роботі був важкий день, з кимось посварилися або банально дуже сильно втомилися. Усі ці невідомі вам чинники здатні сильно вплинути на спілкування зі співрозмовником. Але при цьому вони не мають жодного зв’язку особисто з вами. Не варто забувати – ми не такі значущі в житті інших людей, як нам хотілося б.

Помилки мислення

Проблема когнітивного спотворення знайома багатьом людям. Її також бажано позбутися. Вона може проявлятися по-різному:

  • приписуємо людям негативні гадки про себе, яких насправді немає;
  • сприймаємо кожне слово і реакцію на свій рахунок;
  • моделюємо найгірший з можливих сценаріїв.

Причому подібне може відбуватися несвідомо. Тут важливо розібратися, які спотворення можуть вплинути на вас. Задумайтеся про те, які припущення у вас формуються про себе і про інших людей? Як часто припущення помилково сприймається за даність? Наскільки справедливими є ваші міркування? Як змінюються точки зору до розмови з людиною, під час і після? Якщо бути чесним із самим із собою, це допоможе впоратися з проблемою когнітивного викривлення.

Негативна і нейтральна оцінка – різні поняття

Через невизначеність багато людей відчувають дискомфорт. Коли людина посилає нам неоднозначний сигнал, у якому немає конкретики, складно визначити, як вона насправді до вас ставиться.

Через це дуже часто нейтральні розмови сприймаються як щось негативне. Якщо ви будете постійно думати, наче люди завжди вас відкидають, подібне мислення може перерости в серйозні психологічні проблеми. Ви просто перестанете спілкуватися з людьми.

Не потрібно думати, що людина уникає вас, оскільки в даний момент просто зайнята своїми справами. Інакше є загроза підвищеної чутливості до зневажливого ставлення, яка руйнує стосунки з близькими людьми та не дозволяє заводити нові знайомства.

Ви не здатні побороти обставини

Важливо завжди нагадувати собі про це. Уявіть: перед вами мільйон людей. З кожним із них вам потрібно спілкуватися. Скільки людей із мільйона вважали б вас хорошим, приємним та ідеальним? Точно не 100%. Припустимо, їх буде 70%.

Як не крути, але в житті завжди зустрічаються люди, яким ви не подобаєтеся. Ось тільки причину не потрібно шукати в собі. Не прагніть налагодити стосунки з тими, кому ви неприємні. Краще зосередитися на тих, хто вам до вподоби, та кому подобаєтеся ви.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU