Сміхотерапія: сміх сприяє довшому життю

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Здавна відомо, що сміх може бути найкращими ліками. Бразильські вчені провели дослідження, щоб перевірити, чи здатна сміхотерапія покращити серцево-судинні симптоми та бути корисною для здоров’я. Виявилося, що сміх дійсно може полегшити симптоми серцевих захворювань.

Гумор подовжує життя

У дослідженні взяли участь 26 дорослих, середній вік яких становив 64 роки. У всіх них була діагностована ішемічна хвороба серця. Половині учасників експерименту показували комедійні програми щотижня протягом трьох місяців, а інші дивилися серйозні документальні фільми.

СміхотерапіяУ «гумористичній» групі було помічено 10% покращення того, скільки кисню їхнє серце могло перекачувати по тілу. Також у цих учасників покращилася здатність їхніх артерій розширюватися. Було також суттєво зменшено запальні біомаркери, які вказують, скільки бляшок утворилося у кровоносних судинах, і чи є у людей ризик інфаркту чи інсульту.

Сміх корисний для серця

Як зазначає виданню Daily Mail провідний автор дослідження – професор Марко Саффі, вони виявили, що сміхотерапія може допомогти зменшити запалення та знизити ризик серцевого нападу та інсульту. Тому, на його думку, було б добре реалізувати її в установах охорони здоров’я для пацієнтів із ризиком серцевих проблем.

Експерти вважають, що сміх може допомогти серцю, оскільки він сприяє виділенню ендорфінів, які зменшують запалення та допомагають серцю та кровоносним судинам розслабитися. Крім того, він знижує рівень гормонів стресу, які створюють навантаження на серце.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU