Команда дослідників із трьох університетів – Гарвардського (США), Копенгагенського (Данія) та Монреальського (Канада) – визначила найкращий раціон для здорового старіння. Під здоровим старінням дослідники розуміють досягнення 70-річного віку у добрій розумовій та фізичній формі, без будь-яких хронічних захворювань.
Аналізуючи вісім моделей раціонів, науковці зрештою дійшли висновку, що найкращою є система «Індекс альтернативного здорового харчування» (AHEI). Ця дієта посіла перше місце серед вивчених моделей харчування, повідомило видання Science Alert.
AHEI розробили вчені Гарварду. Пріоритетним для цього раціону є вживання фруктів, овочів, цільнозернових культур, горіхів, бобових та корисних жирів. Дієта зводить до мінімуму вживання червоного та обробленого м’яса, солодких напоїв та солі.
Дослідники також зауважили, що суворе дотримання будь-якої дієти підвищує шанси на здорове старіння. Тим паче, що рекомендації стосовно здорового харчування багато в чому збігаються: дієтологи часто згадують в цьому контексті фрукти, овочі, цільнозернові продукти та ненасичені жири.
Як учені вибрали найкращий раціон?
«Раніше дослідження вивчали особливості харчування з огляду на конкретні захворювання чи тривалість життя людей. Наш підхід багатогранніший, і ми запитали: як дієта впливає на здатність людей насолоджуватися гарною якістю життя в міру старіння?», – сказав Френк Ху, професор кафедри харчування та епідеміології в Гарварді.
Протягом трьох десятиліть команда відстежувала харчові звички 105 015 осіб, зіставляючи їхні гастрономічні звички з вісьмома системами здорового харчування. Коли учасникам виповнювалося 70 років, дослідники перевіряли стан їхнього здоров’я.
Загалом у цьому віці 9771 особа відповідала критеріям здорового старіння. При цьому найбільше переваг для досягнення такого результату показала система харчування AHEI. Учасники, які потрапили до першої п’ятірки за рівнем дотримання AHEI, мали на 86 відсотків більше шансів бути здоровими у віці 70 років, ніж ті, хто був у нижній п’ятірці.
«Наші результати також показали, що універсальної дієти не існує. Здорові дієти можна адаптувати під індивідуальні потреби та переваги», – зазначила Енн Джулі Тессьє, професорка дієтології в Монреальському університеті.
«Наші результати показали, що раціон, багатий на рослинні продукти, з помірним включенням корисних продуктів тваринного походження, може сприяти загальному здоровому старінню», – підсумувала Марта Гуаш-Ферре, професорка епідеміології в Копенгагенському університеті.
Висновки з дослідження опублікував журнал Nature Medicine.