Не шкодять собі та екології: лише 1% землян харчується здоровою їжею

Дослідники з 35 країн світу заявили, що менш ніж один відсоток населення світу дотримується раціону, який не шкодить здоров'ю людей та планеті.

Перехід до здорового раціону допоможе запобігти 15 мільйонам передчасних смертей на рік, водночас скоротивши на 20 відсотків глобальні викиди парникових газів.

Так стверджують автори доповіді Комісії EAT-Lancet за 2025 рік про глобальну продовольчу систему. У доповіді представлені висновки з масштабного дослідження провідних дієтологів, кліматологів, економістів, лікарів, соціологів та агрономів із 35 країн світу. Ця велика команда експертів оцінила вплив продовольчої системи на здоров’я людини та довкілля.

Що не так с харчуванням населення планети?

Дослідники дійшли висновку, що виробництво продовольства ставить під загрозу п’ять систем Землі, які слід підтримувати у рівновазі заради виживання людства. Йдеться, зокрема, про клімат, ґрунт, воду, азот та фосфор.

«Якби всі харчувалися здоровою їжею, до 2050 року ми змогли б прогодувати 10 мільярдів людей, використовуючи на 7 відсотків менше землі, ніж тепер», – сказав в інтерв’ю виданню BBC Science Focus Фабріс ДеКлерк, головний науковий співробітник EAT та співавтор дослідження.

Команда підрахувала, що 6,9 мільярда людей споживають надмірну кількість їжі, зокрема м’яса, цукру, молочних та ультраперероблених продуктів. Тоді як 3,7 мільярда землян мають труднощі з доступом до здорової їжі.

зелені лани

Планетарна дієта здоров’я

Експерти рекомендують дотримуватися так званої Планетарної дієти здоров’я (PHD) – раціону, в якому пріоритетними є фрукти, овочі, горіхи, бобові та цілозернові продукти. PHD передбачає, що половину тарілки повинні займати овочі, фрукти та горіхи. Ще 30 відсотків – цілозернові продукти. А решта – джерела білка, насамперед бобові. При цьому м’ясо, риба та молочні продукти не є основними в цьому раціоні. На думку тих, хто його дотримується, на тиждень людині цілком достатньо 200 грамів яловичини. Експерти вважають, що така дієта покращує здоров’я людей та сприяє зменшенню антропогенної шкоди довкіллю.

Утім, як додав ДеКлерк, раціон завжди потрібно формувати індивідуально, спонукаючи людей адаптувати його до своєї культури та вподобань. Оскільки «традиційне харчування часто є найкращим відображенням здорового способу життя».

овочі на полицях

Де мешкає той один відсоток «правильних» їдоків?

Учені не вказали, де саме можна знайти той один відсоток землян, які харчуються правильно. Але, за словами ДеКлерка, ці люди живуть у розвинутих країнах на гідну зарплату та мають доступ до здорового харчування.

Експерт стверджує, що завдання для країн із середнім рівнем доходу полягає в тому, щоб уникнути повного переходу до західної дієти та зберегти власні гастрономічні традиції.

Професор Йохан Рокстрем, директор Потсдамського інституту досліджень впливу клімату та співавтор доповіді, сказав: «Докази незаперечні: перетворення продовольчої системи не тільки можливе, але й необхідне для забезпечення здорового, екологічного майбутнього для всіх».

Експерти, що стоять за звітом, із сумом констатували: на 30 відсотків найзабезпеченіших людей планети припадає понад 70 відсотків негативного впливу на довкілля, що пов’язаний із харчовими продуктами.

«Ті, хто споживає надмірно і нездорово, обмежують право інших на безпечне середовище», – наголосив ДеКлерк.

Автори доповіді закликали тих, від кого залежить доля планети, до термінових дій з перетворення глобальної продовольчої системи заради здоров’я людей та екологічно чистого довкілля.

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати