Згідно з новим дослідженням Іллінойського технологічного інституту (США), щоденне вживання чашки (баночки) нуту значно знижує рівень холестерину. Це означає, що знайдено простий та недорогий спосіб боротися з недугами, які спричиняє високий холестерин, зокрема з інфарктами та інсультами.
Як учені про це дізналися?
Під час 12-тижневого дослідження команда вивчала вплив щоденного вживання однієї баночки консервованого нуту або чорної квасолі на 72 дорослих учасників із переддіабетом.
На додаток до звичайного раціону їм випадковим чином призначили нут, чорну квасолю або рис (контрольний продукт). Результати показали, що після регулярного вживання нуту загальний рівень холестерину в учасників значно знизився – в середньому з 200,4 до 185,8 міліграма на децилітр. А тим часом вживання чорної квасолі знижувало запалення в організмі, однак не впливало істотно на рівень холестерину.
Нут, мабуть, також зменшує запалення, принаймні в короткостроковій перспективі, припустила команда. «Ми побачили значне зниження високочутливого С-реактивного білка (hs-CRP) після 6 тижнів вживання нуту», – сказала Морганн Сміт, провідна авторка дослідження.
Таким чином учені виявили, що і нут, і чорна квасоля корисні для здоров’я, розповіло видання BBC Science Focus. Ці бобові «багаті на харчові волокна, рослинний білок та біоактивні сполуки», і їх легко вживати, зауважила пані Сміт.
«Учасники перебували в умовах звичного життя, і їх просто попросили додати консервовану чорну квасолю або нут до свого звичайного раціону», – додала вона.
Хоча дослідження не виявило змін рівня цукру в крові під впливом цих бобових, вчені продовжують аналізувати дані тестів на регуляцію глюкози, а також планують вивчити, як ці продукти впливають на мікробіом кишківника.
«Зрештою наша мета – краще зрозуміти зв’язки між раціоном, мікробіомом та профілактикою хронічних захворювань», – наголосила Морганн Сміт.
Фото: pixabay.com