Чи правда, що оливкова олія псує фігуру більше за інші жири?

Американські дослідники стверджують, що надлишок оливкової олії в раціоні може сприяти збільшенню ваги швидше, ніж інші жири.

Оливкова олія відома як суперпродукт. Вона є ключовим компонентом середземноморської дієти, яка сприяє довголіттю, правильному обміну речовин, здоров’ю мозку та серця.

Однак, як виявили науковці з Оклахомського, Єльського та Нью-Йоркського університетів, оливкова олія може шкодити фігурі більше за інші жири.

Дослідження команди показало, що основний жировий компонент оливкової олії – олеїнова кислота – не такою вже безневинною. Вона сприяє розвитку нових жирових клітин.

Олеїнова кислота належить до типу мононенасичених жирів, який називають омега-9. Основним джерелом олеїнової кислоти є оливкова олія. Однак ця жирна кислота є також і в інших продуктах, таких як рапсова та соняшникова олії, горіхи, м’ясо, сир, яйця та авокадо.

«Уявіть собі жирові клітини як армію. Олеїнова кислота збільшує кількість «солдатів жирових клітин», створюючи більший об’єм для зберігання надлишкових харчових поживних речовин. З часом, якщо надлишок поживних речовин в організмі перевищить кількість жирових клітин, виникне ожиріння, яке потім може призвести до серцево-судинних захворювань або діабету», – пояснив доктор Майкл Рудольф, доцент кафедри біохімії та фізіології Оклахомського університету та співавтор роботи.

жир на животі

Як проходило дослідження?

Команда годувала лабораторних мишей різноманітною їжею з високим вмістом жирів, зокрема, олеїнової кислоти.

Науковці помітили, що надлишкова кількість олеїнової кислоти змінила активність двох білків, званих AKT2 та LXR, що своєю чергою призвело до пришвидшеного росту клітин-попередників, які формують нові жирові клітини. З іншими жирами такого не сталося, розповіло видання BBC Science Focus.

Учені також провели експерименти зі зразками жирової тканини людей та виявили, що зміна активності вище названих білків відбувається під впливом великої кількості олеїнової кислоти й у людському організмі. Однак доктор Рудольф не вважає, що потрібно повністю відмовитися від оливкової олії. На його думку, просто слід помірно вживати жири з різних джерел.

У невеликій кількості олеїнова кислота робить наше життя здоровішим. Попередні дослідження пов’язували її зі здоровим старінням та низьким рівнем запалень.

Висновки з дослідження опублікувало видання Reports.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU