Горох є дуже поживним і має у своєму складі безліч корисних елементів. Він насичує організм білками, вуглеводами та корисними для травлення розчинними волокнами. У цій бобовій культурі містяться вітаміни групи B, а також C, D, Є, K. Калій у складі гороху сприяє нормалізації кров’яного тиску і запобігає серцево-судинним захворюванням. Крім того, горох містить залізо, мідь, магній, кальцій, кобальт, йод, фосфор і натрій. Гороховий суп сприяє нормалізації рівня цукру в крові і запобігає діабету.
Інгредієнти (у розрахунку на 5-літрову каструлю): горох – 500 г; свинячі ребра – 6 шт.; картопля – 5 шт.; морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; часник – 5 зубчиків; копчена паприка – 1 ч. ложка; лавровий лист – 2 шт.; сіль – на смак; сухарики та зелень – для оздоблення.
Горох попередньо замочуємо у холодній воді на ніч для розм’якшення, а готувати суп будемо наступного дня.
Копчені ребра промиваємо, розрізаємо по міжреберних проміжках, всипаємо у киплячу воду і варимо з півгодини, знімаючи піну.
Витягуємо ребра з бульйону, знімаємо м’ясо і опускаємо знову в бульйон. Додаємо промитий горох і варимо ще 30 хвилин – до готовності гороху.
Очищуємо і миємо морквину та цибулину. Цибулю подрібнюємо на невеличкі кубики, а моркву нарізаємо соломкою. Трішки обсмажуємо на невеликій кількості олії.
Викладаємо у бульйон із ребрами та горохом картоплю, нарізану невеликими кубиками, і варимо 10 хвилин, а наостанок всипаємо в каструлю обсмажені овочі. Солимо, додаємо лавровий лист і копчену паприку.
Перед поданням до столу посипаємо гороховий суп сухариками та подрібненою зеленню (петрушкою або кропом).
Лайфхак
Щоб твердий сухий горох швидше розварився, замочувати його треба впродовж 6–8 годин у воді з 1 ст. ложкою харчової соди. Суп треба варити до готовності гороху, тобто до такого стану, коли горошини роздавлюватимуться пальцями.