Чи ви коли-небудь цікавилися, що їдять люди, які мешкають біля підніжжя Кіліманджаро? Виявляється, традиційний африканський раціон зміцнює імунну систему і є багато в чому кориснішим за харчування, поширене нині в західних країнах.
Як зазначили автори нового дослідження з Нідерландів і Танзанії, численні народи Африки здавна дотримуються дієт, що базуються на продуктах, корисних для здоров’я кишківника та обміну речовин. Серед них – різноманітні овочі, зернові, фрукти та ферментована їжа.
Дослідники по всьому світу роками вивчали наслідки переходу на західний раціон, багатий на сильно оброблені та висококалорійні продукти. Проте населення Африки було недостатньо залучене до цих експериментів. До того ж учені мало досліджували вплив повсякденного африканського харчування на здоров’я, розповіло видання Science Alert.
«Попередні дослідження були зосереджені на інших традиційних дієтах, таких як японська або середземноморська. Однак із традиційних африканських дієт можна отримати не менше уроків, особливо нині, коли спосіб життя в багатьох регіонах Африки стрімко змінюється, а кількість захворювань, пов’язаних зі способом життя, зростає. Різноманітність традиційних дієт Африки дає унікальні можливості для отримання цінних знань про те, як їжа впливає на здоров’я», – зауважив Квірейн де Маст, керівник дослідження, фахівець з інфекційних захворювань в Медичному центрі Університету Радбауд (Нідерланди).
Про що дізналися вчені?
Команда науковців дослідила вплив на здоров’я переходу з традиційного африканського раціону, поширеного в сусідніх із Кіліманджаро регіонах, на харчування, яке танзанійці вважають західним.
До експерименту команда залучила 77 здорових чоловіків з міських і сільських районів Північної Танзанії, які або зазвичай харчувалися західною їжею, або були прихильниками місцевої їжі, такої як суп «кібуру» з бананів та квасолі.
Зміни внаслідок цього переходу були стрімкими та разючими. Помітний вплив на імунний та метаболічний профілі можна було помітити вже за кілька тижнів після заміни традиційних продуктів, таких як різні каші, бамія, кисле молоко та ферментовані злаки, на меню, що включає сосиски, білий хліб, джеми, млинці, кетчуп та картоплю.
Під час дослідження вчені регулярно брали в добровольців зразки крові для аналізу. У тих, хто перейшов із кухні Кіліманджаро на такі продукти, як хліб та ковбаси, спостерігався підвищений рівень запальних білків та маркерів порушення метаболізму, а також значне зниження імунної відповіді на низку грибкових та бактеріальних патогенів. Учасники також демонстрували незначне збільшення ваги.
Цікаво, що цей вплив був помітний навіть за чотири тижні. Це свідчить про те, що зміни у стані здоров’я були не лише швидкими, а й довгостроковими.
Чому це дослідження важливе
Науковці вважають, що їхня робота є надзвичайно важливою з огляду на здоров’я африканських народів. Нині західні дієти активно поширюються по всій Африці, доповнюючи та навіть замінюючи традиційні страви, які зазвичай готують з корисніших продуктів. До того ж емігранти з африканських країн, що переїжджають у західні громади, стикаються з проблемою збереження своєї кулінарної спадщини.
«Наше дослідження наголошує на користі традиційних африканських продуктів для здоров’я. Водночас ми показуємо, наскільки шкідливим може бути нездоровий західний раціон», – наголосив керівник дослідження.
Результати роботи опублікував журнал Nature Medicine.
Фото: pixabay.com