Найбагатші люди світу є найбільшими шкідниками планети: дослідження

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Такого висновку дійшли автори нового звіту Oxfam: «Кліматична рівність: планета для 99%». Він заснований на дослідженнях Стокгольмського інституту довкілля (SEI). У звіті йдеться, зокрема, про те, що «надбагаті спалюють наш світ» через надмірні викиди вуглекислого газу. А ці викиди своєю чергою сприяють глобальному потеплінню.

Oxfam – це міжнародне об’єднання із 17 організацій, що працюють у більш як 90 країнах. Мета діяльності об’єднання – розв’язання проблем бідності та подолання пов’язаної з нею несправедливості у всьому світі.

Отже, згідно з цим масштабним дослідженням, один відсоток найбагатших людей викидає в атмосферу стільки вуглекислого газу (CO2), скільки дві третини найбіднішого населення планети.

Серед плутократів, які фігурують у звіті як головні винуватці, – засновник Oracle Ларрі Еллісон, мексиканський бізнес-магнат Карлос Слім та бос Tesla і X Ілон Маск.

При цьому чимало найбагатших людей серйозно готуються до втечі із Землі у разі глобальної кліматичної катастрофи. Наприклад, той самий Ілон Маск розглядає можливості евакуації землян на Марс. Ясна річ, найзаможніших землян.

lyudyna v protygazi - Спосіб життя - 50Plus

Від кліматичної нерівності найбільше потерпають найбідніші

Для звіту команда експертів використала попередні дослідження викидів у різних країнах, за які відповідали ті чи інші верстви населення. Його розділили, зокрема, на три групи: надбагатих і багатих людей, осіб із середнім доходом та найбідніших.

Науковці використовували формулу «вартості смертності», відповідно до якої кожний мільйон тонн викидів вуглецю спричиняє 226 додаткових смертей у всьому світі. Експерти виявили, що обсяги викидів CO2 одним відсотком найбагатших людей призведуть до 1,3 мільйона додаткових смертей, пов’язаних зі зміною клімату. Причому більша частина цих смертей припаде на 2020-2030 роки.

Для порівняння: якомусь найбіднішому мешканцю планети знадобиться близько 1500 років, щоб виробити стільки шкідливих викидів, скільки мільярдер виробляє за рік.

Надбагаті земляни відповідальні за найбільшу частку викидів парникових газів, адже мають велику кількість активів з великим вуглецевим слідом, таких як автомобілі, літаки та будівлі.

Автори дослідження зауважують, що найбідніші країни найбільше потерпають від кліматичної кризи. Зокрема тому, що вони не можуть витрачати достатньо коштів на пом’якшення наслідків глобального потепління, такі як захист від повеней або кондиціювання повітря. Через таку кліматичну нерівність рівень смертності в цих країнах найвищий, розповіло видання Daily Mail.

До речі, викиди вуглекислого газу з боку одного відсотка найбагатших людей у 22 рази перевищуватимуть рівень, сумісний з метою Паризької угоди щодо зниження температури на 1,5°C у 2030 році.

Звіт підготовлений напередодні незабарної Конференції ООН COP28 з питань зміни клімату. Вона відбуватиметься в Дубаї з 30 листопада до 12 грудня.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU