А тихоходів забули: біологи вимагають поповнити список емодзі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Вчені стверджують, що нинішня колекція емодзі не достатньо повно відображає біорізноманіття планети. На думку біологів, у сучасному наборі емодзі, що зображують живу природу, відчувається упереджене ставлення до флори та деяких груп фауни.

Італійські науковці з Ради досліджень природи та Міланського університету вважають, що в переліку емодзі достатньо хребетних тварин. Але колекції бракує членистоногих, які являють собою найпоширенішу групу фауни. Вчені кажуть, що водяні ведміді (тихоходи), морські зірки, плоскі черв’яки та інші незаслужено обійдені увагою. Зображення цих істот мали б збагатити добірку.

Річ у тім, що поповнення біологічного сегмента емодзі сприятиме більшому залученню людей до захисту природи, розповіло видання Cosmos. Завдяки емодзі – універсальній мові для передачі емоцій – долучити землян до розв’язання найсерйозніших проблем буде значно легше.

morska zirka - Природа - 50Plus

Про що дізналися дослідники

У публікації в журналі iScience італійські вчені розповіли про своє нове дослідження з цього питання. Вони ретельно проаналізували дані сайту Emojipedia, зокрема, його розділу, що стосувався живої природи. Загалом цей розділ містив 214 емодзі. З них 92 ідеограми були присвячені тваринам, 16 – рослинам, одна – грибам та ще одна – мікроорганізмам.

Деякі представники флори та фауни фігурували в колекції по декілька разів. Зокрема, це стосується домашніх тварин (собак, кішок, кроликів) та сільськогосподарських тварин (свиней, корів, овець, кур). Натомість рослини, гриби та мікроорганізми представлені недостатньо.

Керівник дослідження Маттіа Фаласкі та співавтор Стефано Маммола вважають, що пліснява, мохи та лишайники стануть гарними доповненнями до добірки. Вчені додали, що коли стаття перебувала на розгляді, до колекції додався білий гриб (Boletus edulis).

76 відсотків емодзі із зображенням тварин припадало на хребетних. Тоді як членистоногі становили лише 16 відсотків, молюски – 4 %, кнідарії (корали, медузи та актинії) – 2 %, а кільчасті черви – 1 %. Для плоских черв’яків та нематод місця серед емодзі геть не знайшлося.

mikroorganizm - Природа - 50Plus

Дослідники хотіли б бачити різноманітніші та інклюзивніші ідеограми, що якнайповніше відображають життя на Землі. На думку команди, додавання нових видів може покращити комунікацію з питань біорізноманіття серед жителів нашої планети. Особливо це важливо під час кліматичної кризи.

«Збереження біорізноманіття може прогресувати лише за широкої підтримки суспільства. Наш заклик до поповнення емодзі спрямований на те, щоб зробити помітнішими недостатньо представлені групи, які можуть бути актуальні з огляду на їхнє збереження», – зауважив Маттіа Фаласкі.

Фото: pixabay.com

 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU