Причина не в еволюції: чому чоловіки легше орієнтуються у просторі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці з Іллінойського університету в Урбані-Шампейні спростували думку, поширену в наукових колах, мовляв, секрет кращої орієнтації чоловіків у просторі криється в еволюції. За словами дослідників, істинна причина є доволі несподіваною.

Отже, нове дослідження розкрило справжнє джерело навігаційних навичок обох статей: це – виховання.

Про що повідомили науковці

Команда піддала сумніву теорію, згідно з якою спроможність орієнтуватися на місцевості є наслідком еволюції. А точніше, що ця спроможність пов’язана з історичним кліше, відповідно до якого чоловіки традиційно їхали далеко від дому, щоб забезпечувати свої родини.

Дослідникам це не здалося переконливим, пише Daily Mail. Бо ж якби все пояснювалося лише цим, така генетична особливість, як здатність добре орієнтуватися, передалася б також і дітям жіночої статі.

Жінка подорожує

«Для мене цілком очевидно, що статеві відмінності між людьми є результатом культури, а не еволюції», – сказав професор Джастін Роудс, співавтор дослідження. За його словами, у тваринному світі тенденція щодо кращої орієнтації самців, швидше за все, є побічним ефектом статевих гормонів. Тож ідеться передусім про ефекти, спричинені тестостероном.

Як проходило дослідження

Команда залучила до свого дослідження 21 вид живих істот, зокрема й людей. З-поміж інших учасників були раки, шимпанзе, отруйні жаби, панди та коні.

Спочатку професор Роудс та його колеги вивчили дані попередніх досліджень, які вели початок від 1960 року. Команда мала визначити, чи існує гендерний розрив у взаємозв’язку між ареалом проживання виду та просторовими здібностями. Науковці спостерігали за тим, як далеко учасники зазвичай віддалялися від своєї бази.

Коли науковці збирали дані про людей, вони використовували віртуальні або реальні лабіринти, вимірюючи час проходження добровольців через незнайому територію до певного місця. А також відстежували, наскільки точно учасники визначали розташування тієї чи іншої локації. У більшості випадків команда констатувала, що чоловікам властиві кращі навігаційні здібності.

Рак

Серед тварин рак був єдиним видом, що не показав статевих відмінностей у просторових здібностях. Тоді як отруйна жаба продемонструвала невелику перевагу самців. Загалом результати тварин теж засвідчили, що самці вирізняються ліпшими навігаційними навичками.

«Статеві відмінності у поведінці чи продуктивності можуть виникнути внаслідок біологічних або культурних процесів, які мають мало спільного з еволюцією», – зауважили науковці. У майбутніх дослідженнях вони зосередяться на вивченні того, як на навігаційні можливості обох статей впливають культура та соціалізація.

Також учені прагнуть дізнатися, як формується функція мозку, що дає змогу чоловікам лідирувати в царині навігації. А ще команда намагатиметься зрозуміти, як подолати гендерний розрив стосовно орієнтації на місцевості.

Висновки з дослідження опублікувало видання The Royal Society Journal.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU