Гнів руйнує здоров’я серця та судин

Науковці виявили, що надміру сильні емоції, такі як гнів, впливають на функціонування кровоносних судин.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Про такий радикальний вплив на серцево-судинну систему повідомила команда Медичного центру Колумбійського університету (Нью-Йорк, США). Її дослідження допомагає, зокрема, пояснити, чому стрес від гніву може спровокувати інфаркт.

Головний висновок, якого дійшли науковці: гнів знижує здатність кровоносних судин розширюватися.

Про що дізналися дослідники

Команда залучила до дослідження 280 зовні здорових дорослих людей. Усі вони запевнили вчених, що не мають серцево-судинних захворювань або факторів ризику, як-от гіпертонія або діабет.

Добровольців довільно розділили на чотири групи. Протягом восьми хвилин учасники з першої групи розповідали про досвід, що спричинив гнів, другої – що спричинив тривогу. У третій групі читали сумні висловлювання, а в четвертій – рахували числа для емоційно-нейтрального контролю.

Науковці вимірювали зміни у кровотоку учасників перед експериментом та кілька разів протягом 100 хвилин після виконання завдання. Команда виявила, що протягом 40 хвилин після експерименту в людей із «групи гніву» здатність кровоносних судин розширюватися була знижена порівняно з учасниками з контрольної – четвертої – групи.

Цікаво, що в добровольців із другої та третьої груп не спостерігалося будь-яких метаморфоз із кровоносними судинами, розповіло видання Smithsonian Magazine.

«Дивно, що тривога та смуток не мають такого самого ефекту, як гнів; тож можна припустити, що способи, якими негативні емоції сприяють розвитку серцево-судинних захворювань, різняться», – зауважив Даїчі Сімбо, провідний автор дослідження, кардіолог Колумбійського та Вашингтонського університетів.

Повторювані періоди гніву можуть істотно вплинути на здоров’я серцево-судинної системи, зазначила команда у звітній статті. Вчені поки що не знають, як саме гнів пов’язаний із функціонуванням кровоносних судин. Майбутні дослідження мають виявити механізми, що пов’язують гнів з неможливістю кровоносних судин розширюватися, вважають вчені.

чоловіку роблять кардіограму

До дослідження навмисно не залучили хворих на серцево-судинні захворювання, оскільки в них вже могли бути проблеми з кровоносними судинами.

Але в майбутньому дослідники повинні вивчати «групи населення із серцево-судинними захворюваннями, діабетом, а також людей, які живуть у сільській місцевості, представників етнічних та расових меншин», – зазначила Ребека Кампо, психологиня з Національного інституту серця, легенів та крові, що фінансував дослідження.

Недолік дослідження полягав у тому, що воно розглядало лише короткі періоди гніву, тоді як наслідки хронічного гніву не вимірювалися. Результати опублікував журнал JAHA.

рука на пульсі

Що про це кажуть інші науковці

Порушення розширення кровоносних судин є попередником накопичення відкладень всередині їхніх стінок. А це може призвести до інфарктів, зазначено в заяві Національного інституту серця, легенів та крові.

«Те, що гнів справді провокує серцеві напади, маловідомо і широко не визнано. А це дослідження пропонує біологічну правдоподібність теорії про те, що гнів шкідливий для людини, що він підвищує кров’яний тиск, що ми спостерігаємо порушення здоров’я судин», – сказала Холлі Міддлкауфф, кардіологиня з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

«Ми знали, що стрес від гніву може спровокувати інфаркт, але ми не розуміли, чому, поки не було проведено дослідження, що прояснило основний механізм», – зауважив Брайан Чой, кардіолог з Університету Джорджа Вашингтона.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU