Старші за Мачу-Пікчу: в Перу розкопали 4000-річні храм і театр

Перуанські археологи виявили руїни стародавнього релігійного комплексу, що на більш як 3500 років старший за цитадель інків Мачу-Пікчу.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За даними команди дослідників з Археологічного проєкту культурних ландшафтів Укупе, нещодавно виявлені храм і театр приблизно на три з половиною тисячоліття старші за Мачу-Пікчу. Знайдені споруди були зведені задовго до інків та їхніх попередників.

«Це було дивовижно! Відкриття розповідає нам про ранні витоки релігії в Перу», – захоплено розповів доктор Луїс Армандо Муро Іноньян, керівник проєкту та провідний археолог з Музею польових досліджень.

«Ми досі дуже мало знали про те, як і за яких обставин в Андах виникли складні системи вірувань, і тепер маємо свідчення про деякі з найраніших релігійних локацій, що їх люди створювали в цій частині світу», – сказав пан Іноньян. За його словами, невідомо, як називали себе ці люди або як до них зверталися інші.

Кілька слів про відкриття

Доктор Іноньян та його команда натрапили на невідому досі пам’ятку на археологічній ділянці Ла-Отра-Банда у 2023 році. Сюрприз чекав на науковців на глибині 1,8 метра. Археологи побачили руїни стародавніх стін з ущільненої глини.

«Було дивно, що ці дуже давні споруди розташовувалися так близько від поверхні землі», – сказав доктор Іноньян. Зрештою археологи виявили докази того, що тут колись збудували великий храм. Неподалік учені знайшли ще одну споруду, яка, ймовірно, теж була частиною релігійного комплексу.

«Однією з найцікавіших знахідок був невеликий театр із зоною за лаштунками та сходами, що ведуть на платформу, схожу на сцену», – зазначив керівник команди. На його думку, цю споруду використовували для ритуальних дійств перед «обраною аудиторією».

Біля сходів театру археологи виявили глиняні панелі, прикрашені складними різьбленими візерунками. На деяких було зображено птахоподібну істоту, повідомило видання Sci.News. Як прокоментував знахідку доктор Іноньян, істота подібна до антропоморфного птаха, але має деякі риси рептилії.

«Ця фігура привернула нашу увагу, оскільки вона дає важливі підказки щодо того, коли було збудовано храм і як ця конструкція співвідноситься з іншими тутешніми стародавніми храмами», – пояснив керівник розкопок.

Він також розповів, що інші зображення знайдених в Перу міфологічних істот, схожі на це, належать до епохи, яку археологи називають Початковим періодом. Він розпочався близько 4000 років тому.

Однак попри таку назву люди Початкового періоду не були першими, хто жив у цьому регіоні. Адже сучасна територія Перу була заселена ще 15 000 років тому. Приблизно у 5000-3000 роках до нашої ери, у так званий докерамічний період, «люди на узбережжі Перу почали створювати суспільства та складні політичні системи», додав дослідник. Потім настав Початковий період, який датують 2000-900 роками до нашої ери.

За словами науковців, Початковий період важливий, оскільки саме на нього припали перші свідчення існування інституціоналізованої релігії в Перу. Науковці сподіваються, що виявлений релігійний комплекс допоможе розкрити витоки цієї релігії.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

1 коментарів

Володимир 17 Липня, 2024 - 11:49

Це брехня. Там люди з Є6ипту приїхали трипільські євреї 600 років до Різдва. Я там був, в Перу. Вершина Хуман ай і по всьому Перу

Відповісти

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU