3500-річна клинописна табличка виявилася древнім торговим чеком

Турецькі археологи, які досліджують знайдену на півдні країни глиняну табличку, вважають її одним із найстаріших у світі торговим документом. 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Написаний клинописом, стародавній документ датується XV століттям до нашої ери. Він містить запис про купівлю великої кількості дерев’яних меблів.

Міністр культури та туризму Туреччини Мехмет Ерсой повідомив, що чудову реліквію знайдено в південній провінції Хатай. Першими артефакт виявили робітники, які долали наслідки землетрусу.

табличка з клинописом

Найстаріша з відомих у світі систем письма, клинопис був розроблений близько 5500 років тому в Месопотамії, де використовувався протягом трьох тисячоліть. Потім систему письма запозичили вавилоняни, ассирійці та шумери. Причому кожен з цих народів мав власну мову, розповіло видання IFLScience.

За словами пана Ерсоя, нещодавно виявлений товарний чек, імовірно, написаний аккадською мовою, що була мовою міжнаціонального спілкування найстарішої імперії світу. Аккада, або Аккадська імперія існувала у XXIV-XXII століттях в середній частині Месопотамії, на території сучасного Іраку.

табличка з клинописом під мікроскопом

Незабаром клинописні таблички розшифровуватиме штучний інтелект

Лінгвісти нині працюють над розшифровкою тексту, перші кілька рядків якого задокументували продаж та купівлю великої кількості стільців, столів та табуретів, а також інформацію про особистість покупців та продавців.

Цікаво, що це далеко не перший виявлений археологами стародавній торговий звіт аккадською мовою. У 2018 році дослідники натрапили на схожу глиняну табличку зі скаргою покупця, який був незадоволений якістю купленої ним міді.

Нині науковці поки що зазнають труднощів із розшифровкою повідомлень, вигравіюваних на таких стародавніх табличках. Однак цей процес стане значно простішим завдяки розробці системи штучного інтелекту, яка може перекладати аккадську та інші стародавні мови з точністю 97 відсотків.

Фото: Republic of Türkiye Ministry of Culture and Tourism

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU