Чи там творив чудеса Ісус? В Ізраїлі знайшли сліди загубленого храму

Археологи натрапили на фундамент синагоги I ст. н. е. в древньому місті Хоразин та припустили, що це той самий храм, де проповідував Ісус.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Під час нещодавніх археологічних розкопок в Хоразині дослідники, ймовірно, виявили руїни давно втраченої синагоги, в якій, згідно з Новим Завітом, Ісус зцілював хворих та проповідував.

Раніше в цьому стародавньому місті науковці знаходили руїни храмів III та IV століть. Й донедавна не було жодних доказів існування храму часів Христа. Але нещодавнє відкриття може підтвердити, що такий храм тут таки був.

розкопки в храмі

Провідний археолог Ахія Коен-Тавор з дослідницької організації Dagesh Tourist Archaeology назвав це відкриття одним з найзначніших у своїй кар’єрі. Під підлогою синагоги III століття його команда виявила великі валуни, які були на кілька століть старші за цей храм. Археологи припустили, що ці камені могли бути частиною фундаменту іншої, древнішої синагоги.

Під час видалення валунів команда знайшла між ними кераміку, монети та кухонне начиння. Артефакти датували I століттям нашої ери, розповіло видання Arkeonews.

Валуни

«Ми не можемо датувати камені, але можемо датувати предмети, знайдені між ними», – пояснив Коен-Тавор. Завдяки цим предметам учені змогли датувати місце, на якому, ймовірно, стояв біблійний храм. Але щоб підтвердити це припущення, вчені потребують додаткового аналізу.
Синагога III століття, виявлена ​​1905 року, була побудована з базальту та прикрашена єврейськими мотивами. Вона мала три входи, а її фасад виходив на південь, в бік Єрусалиму, як було заведено в ті часи.

Примітною особливістю цієї синагоги є «Крісло Мойсея», на якому сидів читець Тори. Цк кам’яне сидіння подібне до інших крісел, що були знайдені в інших стародавніх синагогах. Наприклад, на острові Делос в Греції, а також в Хамат-Тверії біля Галілейського моря. Ймовірно, коли Ісус проповідував у галілейських синагогах, він використовував таке крісло.

Це відкриття може свідчити, що храм, де Ісус проповідував і творив чудеса, справді існував у Хоразині. Команда археологів сподівається знайти ще більше переконливих доказів.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU