Пісочне тісто для цього відкритого пирога готують із борошна, вершкового масла, яйця та цукру, а для начинки змішують у пудингову масу вершки або молоко, яйце і гарбузовий мус. Характерного насиченого смаку випічка набуває завдяки кориці, імбиру та мускатному горіху. А запах такого pumpkin pie визнаний чиказькими дослідниками найбільш збуджуючим ароматом для чоловіків: він стимулює кров’яне насичення ерогенної зони. Американці так шанують свою традиційну страву, що присвячують їй щорічні свята. На одному з них, фестивалі New Bremen Pumpkinfest у штаті Огайо, спекли найбільший у світі шестиметровий гарбузовий пиріг вагою близько 1,7 тонн.
Інгредієнти для тіста (на 8 порцій): пшеничне борошно – 250 г, вершкове масло – 130 г, яйце – 1 шт., цукор – 50 г, ванільний цукор – ½ ч. ложки.
Інгредієнти для начинки (на 8 порцій): гарбузове пюре – 300 г, згущене молоко – 320 г, яйця – 2 шт., мелена кориця – ½ ч. ложки, мелений мускатний горіх – ½ ч. ложки, ванільний цукор – 1 ч. ложка, сіль – щіпка.
Охолоджене вершкове масло нарізаємо на кубики, з’єднуємо з борошном і розтираємо в крихту. Додаємо яйце та цукор – ванільний і пісок. Замішуємо тісто (воно не має липнути до рук) і ставимо в холодильник.
Включаємо духовку і розігріваємо її до 180°C.
Розтираємо м’якоть гарбуза в пюре, додаємо згущене молоко і перемішуємо. Вбиваємо яйця, всипаємо сіль, ванільний цукор, корицю та мускатний горіх. Ще раз ретельно перемішуємо.
У форму для випікання викладаємо розкатане тісто, розрівнюємо та формуємо бортики. Зверху викладаємо на тісто гарбузову начинку.
Відправляємо пісочний гарбузовий пиріг у розпечену духовку і випікаємо 50 хвилин, не домагаючись утворення скоринки на начинці.
Лайфхак
Перед подачею потрібно дати час американському пирогу для повного охолодження – тоді гарбузове начиння вийде правильної твердої консистенції. Сервірувати гарбузовий пиріг, що охолонув, можна зі збитими вершками.