Користь оливкової олії відома всім. Але листя оливи теж цілюще

Оливкова олія – чарівний продукт, що захищає наш організм від недуг. Але не всі знають, що листочки оливкового дерева також корисні для здоров’я.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Оливки є скарбницею поживних речовин. Оливкова олія – ключовий складник середземноморської дієти – знижує ймовірність серцевих захворювань, раку, діабету та передчасної смерті.

А останнім часом з’являється дедалі більше науково підтверджених даних про користь для здоров’я листя оливи. Що такого цінного містять ці листочки та кому їх потрібно вживати? Про це розповіла Еванджелін Манціоріс, директорка програми з харчування та харчових наук, дослідниця-дієтологиня в Університеті Південної Австралії.

Для деяких країн корисність листя оливи не є новиною

З оливкових листиків традиційно заварюють чай у Середземномор’ї. Його п’ють для лікування лихоманки та малярії.

Це листя містить високий рівень антиоксиданту олеуропеїну. В оливках та оливковій олії він теж є, але в менших кількостях.
Що листочок зеленіший, то більше олеуропеїну він містить. А листя, зібране навесні, має вищий рівень цього антиоксиданту, ніж зібране восени.

оливкове дерево весною

Іще ці листики багаті на такі антиоксиданти, як гідрокситірозол, лютеолін, апігенін та вербаскозид. Вони знижують окисний стрес в організмі, а отже, зменшують ризик розвитку раку та хвороб серця.

Листя оливи використовується у традиційній медицині Іспанії, Греції, Туреччини та інших країн.

Про що дізналися науковці?

Останніми роками міжнародні команди вчених паралельно доводили користь листя оливи для організму в ході масштабних досліджень, а також оглядів попередніх наукових робіт.

Один із цих оглядів об’єднав дані 12 експериментальних досліджень, в яких загалом взяли участь 819 добровольців. На вимогу авторів роботи вони приймали екстракт листя оливи в капсулах протягом 6-48 тижнів (добова доза – від 500 мг до 5 г).
Результати показали, що вживання цього екстракту допомогло учасникам знизити артеріальний тиск та зменшити ймовірність серцевих захворювань. Ефект був більш виражений у тих людей, які страждали на гіпертонію.

оливкова олія

Інший огляд сфокусувався на даних 12 експериментальних досліджень, до яких було залучено 703 особи. У деяких дослідженнях брали участь люди з високим рівнем ліпідів у крові, гіпертонією та надмірною вагою. Щоденна доза листя оливи становила 250-1000 мг, його приймали у вигляді таблеток або додавали у хліб.

Унаслідок цього в добровольців нормалізувався артеріальний тиск, а також знизився рівень цукру та холестерину в крові.

Ще один огляд був присвячений ефективності вживання олеуропеїну та гідрокситірозолу у складі листочків оливкового дерева. Науковці зафіксували в учасників зменшення рівня ліпідів та глюкози у крові, нормалізацію ваги тіла, а також покращення когнітивних функцій, стану кісток та суглобів.

Але, як вважають вчені, щоб остаточно прояснити вплив листя оливи на здоров’я, потрібні додаткові дослідження.

У якому вигляді краще вживати оливкові листики?

Їх можна заварювати як чай або додавати до салатів. Дехто збагачує цими листочками смузі, пише Science Alert. Однак листя оливи може сподобатися не всім: воно гіркувате через антиоксиданти, що в ньому містяться.

Дієтологи радять додавати листочки у хліб та інші хлібобулочні вироби: кажуть, завдяки цьому інгредієнту випічка навіть стає смачнішою.

Можна також додати оливкові листики до раціону у вигляді екстракту. За даними досліджень, його безпечна денна доза не перевищує одного грама. Однак офіційних рекомендацій про те, скільки його слід вживати, немає.

листя оливи

Чи токсичне листя оливи?

Токсичних ефектів від вживання в їжу листя оливи не зафіксовано.

Проте вагітним і жінкам, які годують немовлят грудним молоком, не рекомендують його їсти, оскільки поки що невідомо, чи це безпечно для них.

Що робити з цією інформацією?

Якщо ви скаржитесь на високий кров’яний тиск, діабет або надмірний рівень холестерину, листя оливкового дерева може стати в пригоді вашому організму. Але це питання варто обговорити зі своїм лікарем.

А ще слід пам’ятати, що всі рослинні продукти містять чимало антиоксидантів. Тож намагайтеся вживати різноманітну різноколірну рослинну їжу. Це допоможе вам отримати якомога більше корисних речовин, зауважила Еванджелін Манціоріс.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU