Поширені ароматизовані продукти створюють під час використання шлейфи, що забруднюють повітря й тим самим шкодять нашому здоров’ю.
Нове дослідження Університету Пердью (США) показало, що повітря всередині вашого помешкання може бути більш забрудненим, ніж на вулиці. У цьому винні звичайні побутові продукти. Серед них – освіжувачі повітря, засоби для миття підлоги, дезодоранти та навіть ароматизовані свічки, що горять без полум’я.
Ці засоби повсякденного використання швидко наповнюють повітря у вашій оселі найдрібнішими забруднювальними частинками, що проникають глибоко в легені.
«Якщо ви використовуєте засоби для чищення та ароматерапевтичні засоби, які містять хімічні ароматизатори, щоб відтворити атмосферу лісу у себе вдома, ви насправді сильно забруднюєте повітря», – сказав Нусрат Юнг, доцент Школи цивільного будівництва Лайлса при Університеті Пердью, співавтор дослідження.
Про що дізналися науковці?
У ході дослідженні команда простежила, як побутові засоби генерують в повітрі так звані наночастинки: тобто частинки розміром лише кілька нанометрів, здатні глибоко проникати в дихальну систему та поширюватися на інші органи.
Дослідники створили мініатюрну лабораторію, що імітувала всі функції типового будинку, а також була оснащена датчиками для контролю якості повітря. Потім учені протестували різні побутові продукти. Зокрема з ароматичного воску, який зазвичай рекламують як нетоксичний, оскільки він не горить, як звичайні свічки. Випробування показали, що розплавлений ароматичний віск забруднює повітря у приміщенні не менше, ніж прості свічки.
Проблема в тому, розплавлений віск та інші ароматизовані продукти виділяють хімічні сполуки, які називаються терпенами. А розплавлений віск, що містить високу концентрацію ароматичних олій, виділяє більше терпенів.
При вивільненні терпени миттєво реагують у повітрі з озоном, спричиняючи значне утворення наночастинок, розповіло видання Daily Mail.
Подальші випробування ефірних олій, засобів дезінфекції, освіжувачів повітря та інших ароматичних спреїв підтвердили, що ці продукти також генерують значну кількість наночастинок.
«Від 100 мільярдів до 10 трильйонів таких частинок можуть осісти у вашій дихальній системі лише за 20 хвилин впливу ароматизованих продуктів», – наголосила університетська команда.
«Наше дослідження показало, що ароматизовані продукти – це не просто пасивні джерела приємних запахів. Вони активно змінюють хімічний склад повітря у приміщеннях, що призводить до утворення наночастинок у концентраціях, які можуть мати серйозні наслідки для здоров’я», – заявив Нусрат Юнг.
Однак турбуватися слід не лише про ароматизовані продукти. Дослідники також виявили, що під час приготування їжі на газовій плиті в повітря також викидається величезна кількість наночастинок.
«Якість повітря у приміщеннях часто не береться до уваги при проєктуванні та управлінні будинками, в яких ми живемо і працюємо, проте вона щодня безпосередньо впливає на наше здоров’я», – зауважив професор Брендон Бур, співавтор роботи.
У своїх подальших дослідженнях команда зосередиться на глибшому вивченні впливу наночастинок, що утворюються внаслідок використання аромозасобів, на здоров’я людини.
Фото: pixabay.com, pexels.com