Нове дослідження Бристольського університету (Велика Британія) показало, що діти, які вживають рибу бодай двічі на тиждень, більш товариські та добрі.
Команда вчених, що стоїть за дослідженням, закликає батьків «забезпечити дітям найкращий старт у житті», збагативши їхній раціон достатньою кількістю риби.
Доктор Керолайн Тейлор, доцентка кафедри харчування та провідна авторка дослідження, зазначила: «Наші докази зв’язку між споживанням риби дітьми та позитивним розвитком їхньої поведінки є очевидними. Ми настійливо рекомендуємо батькам давати дітям не менш ніж дві порції риби на тиждень».
Науковці також виявили, що діти, які не їдять рибу, є більш егоїстичними та менш доброзичливими.
Згідно з попередніми дослідженнями, морепродукти є багатим джерелом жирних кислот омега-3, селену та йоду – поживних речовин, які відіграють важливу роль у розвитку мозку та когнітивних функцій. У зв’язку з цим експерти вирішили з’ясувати, чи існує зв’язок між вживанням морепродуктів дітьми та їхньою поведінкою, а також рівнем їхнього інтелекту.
Про що дізналися дослідники?
Команда вивчила довгострокові дані майже 6000 дітей віком 7-9 років, що мешкали в Англії.
Близько 7,2 відсотка дітей не їли рибу щотижня; 63,9 відсотка з’їдали від одного до 190 грамів на тиждень, а 28,9 відсотка вживали більш ніж 190 грамів на тиждень – тобто більш ніж дві порції).
Рибні продукти з білою оболонкою, такі як рибні палички, становили майже половину (46 відсотків) від загального споживання морепродуктів дітьми.
Ймовірність поведінкового розвитку, нижчого за середній, була на 35 відсотків вищою в семирічних дітей, які не вживали рибу (порівняно з тими, хто з’їдав не менш ніж 190 грамів риби на тиждень). Серед дев’ятирічних дітей цей показник збільшився до 43 відсотків, розповіло видання Daily Mail.
Згідно з дослідженням, опублікованим у виданні European Journal of Nutrition, діти, які не їли рибу, були меншою мірою схильні до просоціальної поведінки. (Просоціальна поведінка передбачає дружню взаємодію та альтруїзм).
Дослідники також шукали зв’язок між споживанням морепродуктів та рівнем інтелекту в дітей, але такого не виявили.
За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), здоровий, збалансований раціон передбачає не менш ніж дві порції риби на тиждень, зокрема, одну порцію жирної риби, як-от лосось, скумбрія чи сардини.
Дослідники зауважили, що хлопчикам слід з’їдати не більше чотирьох порцій жирної риби на тиждень, а дівчаткам – не більше двох.
Більшість дітей, які брали участь у дослідженні, не їли достатньої кількості морепродуктів, а отже, їхнє харчування не відповідало рекомендаціям NHS.
Команда вчених сподівається, що її висновки стануть в пригоді батькам, котрі прагнуть виростити здорових, компанійських та доброзичливих дітей.
Фото: pixabay.com