Зниження апетиту у спекотні дні зумовлене перерозподілом енергії з перетравлення їжі на охолодження: так організм оптимізує тепловиділення. За цих умов треба вибирати легку, смачну і поживну їжу, що не надто навантажує травну систему. Лідер топу автентичних українських рецептів для літнього раціону – вегетаріанський холодник. Варто лише заправити овочі та зелень хлібним квасом і буряковим соком. Вітаміни та клітковина – оптимальне поєднання, щоб освіжитися і підкріпитися.
Інгредієнти: хлібний квас – 1 склянка; щавель – 1 пучок; буряк – 4 шт.; картопля – 2 шт.; салатна зелень (мікс) – 80 г; солодка гірчиця (порційно) – 1 ст. ложка; сіль та перець – на смак.
Промиваємо овочі. Варимо картоплю у мундирі. Два буряки запікаємо у фользі (до готовності) і ще два залишаємо сирими, щоб вичавити з них сік. Коренеплоди чистимо, нарізаємо і відправляємо у соковижималку.
Змішуємо буряковий сік із квасом у співвідношенні 1:1.
Чистимо запечені буряки і відварену картоплю. Нарізаємо овочі кубиками однакового розміру.
Вимиті та подрібнені щавель і салат складаємо в миску, туди ж відправляємо овочі та перемішуємо. Солимо і перчимо на смак.
У порційну тарілку викладаємо столову ложку солодкої гірчиці й охолоджені овочі із зеленню. Заливаємо інгредієнти холодним квасом та буряковим соком і подаємо до столу.
Лайфхак
Можна використовувати в холоднику і не сирий щавель: для цього вимите і порізане листя потрібно на 3 хвилини кинути в окріп і остудити. У такий спосіб щавель змінить колір і віддасть зайву кислоту воді.
Ось ще кілька рецептів холодних супів:
Літній борщ: рецепт литовського холодника
Рецепт томатного гаспачо: холодний суп для «гарячої» пори
А тут ми ділимось з вами історією виникнення супу і кількома рецептами цієї страви з різних куточків світу:
Прелюдія до обіду: «Приходьте до нас на суп!»






