Здоровий інтелект – запорука успіху сучасної людини

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Когнітивна функція з точки зору психологів – це сукупність процесів у головному мозку, завдячуючи яким людина пізнає світ та може взаємодіяти з навколишнім світом. По суті, це найважливіші функції, які стоять у витоків унікальності кожної особистості.

Когнітивні функції здорового інтелекту, що входить до цього поняття

Рівень IQ, або особливості мислення – те, що найчастіше асоціюється саме з людиною. Для визначення цього рівня використовуються спеціальні тести, які допомагають аналізувати інтелектуальний стан, пізнавальні процеси та розумові навики. До переліку функцій, які забезпечують так зване здоров’я інтелекту, входять такі фактори:

  • Пам’ять – здатність головного мозку засвоювати, зберігати та відновлювати потрібну інформацію. Ця опція пов’язана з роботою головного мозку загалом. Дуже важливо тренувати пам’ять протягом всього життя, а не лиш під час навчання.
  • Гнозис – сприйняття інформативного матеріалу та вміння його засвоювати і аналізувати, застосовуючи на практиці. Нестача цієї функціє нівелює здатність людини накопичувати досвід.
  • Мовлення – це уміння вербально обмінюватися інформацією з оточуючими. Зниження здатності мислити призводить до збідніння мовного запасу.
  • Праксис – здатність набувати, зберігати і використовувати рухові функції.

Зазвичай дефіцит здоров’я передбачає, у тому числі, проблеми з інтелектом. При цьому відновити мозок можна лише частково, використовуючи спеціальне тренування. Найкращим виходом із подібних ситуацій залишається застосування превентивних мір, щоб мати гнучкий інтелект.

mozok u lampochczi - Психологія - 50Plus

Які бувають когнітивні порушення

Розлади такого типу найчастіше виникають непомітно і розвиваються дуже швидко. Порушення функцій головного мозку проявляються по-різному у дорослих і дітей.

Поведінкові симптоми дитячої групи полягають у проблемах з навчанням і логічним мисленням, інфантильній поведінці, відсутності зацікавлення.

Синдром у літніх людей проявляється у проблемах з пам’яттю, мисленням, контролем дій, їм важко підбирати потрібні слова, починаються негаразди з мовленням.

Причини виникнення таких порушень можуть бути різними. Зазвичай це неврологічні хвороби, Альцгеймер, стреси, зниження функцій щитоподібної залози, хворі легені після COVID-19 тощо. Для ефективного лікування бажано звертатися до спеціалістів якомога раніше, після «перших дзвіночків», помічених самостійно чи близькими людьми.

Як розвинути здоровий інтелект

Інтелектуальні навички починають формуватися ще у дитинстві. Тому розвивати розумові здібності дитини бажано у ранньому віці. Не завадять вправи для підвищення рівня iq і дорослим. Адже мозок людини пластичний, і інтелект може змінюватися в залежності від того, чим зайнята людина. Для виконання цієї програми по максимуму варто виконувати на постійній основі деякі вправи:

  • розв’язувати задачі на логіку;
  • тренувати пам’ять;
  • міркувати над складними питаннями;
  • вчитися мислити стратегічно;
  • уникати психічних розладів за допомогою медитації;
  • займатися математичними обчисленнями – ці процеси гарно тренують мозок;
  • навчитися грати на музичному інструменті;
  • вивчати нові іноземні мови або поглиблювати рівень вивченого раніше;
  • придумувати історії – таким чином можна розвивати кмітливість і спостережливість.

Не менш важливим є правильний спосіб життя. Інтелектуальний розвиток не буде можливим, якщо ви погано висипляєтеся і не маєте помірних фізичних навантажень. За статистикою, люди, які мають гострий розум, зазвичай є прихильниками активного способу життя.

zhinka z shahovoyu doshkoyu - Психологія - 50PlusУвага – одна із базових когнітивних функцій інтелекту

Погана увага може стати причиною багатьох проблем у житті людини. Ще у шкільні роки на неуважність школяра звертають увагу вчителі, бо брак цієї функції заважає дитині концентруватися на сприйнятті матеріалу, позбавляє здатності думати та викликає так звану розсіяність. Якщо ігнорувати цю проблему, то в майбутньому для дорослих такі порушення значно погіршуватимуть якість їх життя.

Причини, через які дитина чи доросла людина буває неуважною, полягають у наступному:

  • втома – ця проблема легко вирішується під час відпочинку;
  • поганий зір;
  • втрата організмом вітамінів та мікроелементів;
  • неправильне харчування – у цьому випадку треба покращити раціон;
  • стреси, недостатній сон.

Щоб підвищити концентрацію уваги, треба позбутися поганих звичок, намагатися розвивати пам’ять, займатися нескладними видами спорту. Окрім того, покращити уважність допоможуть деякі вправи.

Як підвищити концентрацію уваги

Якщо ви стали надто розсіяним, не можете зосередитися та сконцентрувати увагу, або у вас спостерігаються інші симптоми – намагайтеся тренувати себе за допомоги спеціальних вправ.

Покращити ці функції допоможе планування свого дня, тренування пам’яті, відмова від багатозадачності.

Бажано не тримати у мозку багато різних думок – з них виділяйте лише основні, варті вашої уваги. Також уникайте «діалогів» у голові, які виснажують, але не допомагають вирішити поточні проблеми.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU