Винен не лише голод: як пояснити сильний потяг до некорисної їжі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Чим зумовлений сильний потяг до їжі, з яким часто-густо немає сил боротися? Можливо, він пов’язаний з дефіцитом в організмі певних речовин. А може, причина криється у простому бажанні перекусити та якнайшвидше отримати від цього задоволення. Але ж цей потяг часто стосується продуктів аж ніяк не корисних – тортів, чипсів, дріжджової випічки тощо.

Як вважають деякі експерти з харчування, таким чином організм попереджає про якісь важливі потреби або зміни, якими не треба нехтувати. Тож на що вказує потяг до тих чи інших продуктів? Розберемося негайно.

Хочу торта чи чогось солодкого!

Ласунам дуже добре знайоме бажання негайно з’їсти тістечко, печиво, шматок торта або мармеладного ведмедика. На думку медиків, таке прагнення найчастіше спричинене падінням рівня цукру в крові. Коли ми їмо солодощі, цей рівень підвищується, а інсулін вивільняється. Якщо йдеться про споживання рафінованого цукру та вуглеводів, це швидко призводить до дисбалансу цукру в крові.

Як засвідчила дієтологиня Мерилін Гленвілл, через те, що вивільнилася велика кількість інсуліну, рівень цукру падає надто низько. І незабаром ми знову бажаємо чогось солоденького. Це така собі пастка: що більше солодощів ми їмо, то більше нам їх хочеться.

Щоб приборкати потяг до солодкого, докторка Мерилін Гленвілл радить приймати харчові добавки з тривалентним хромом (Cr 3+). Він активізує інсулін, а отже, нормалізує рівень цукру в крові.

Хочу чипсів чи чогось солоного!

Чимало людей небайдужі до чипсів попри попередження лікарів про сумнівну користь цього продукту. Експерти між тим вважають, що бажання їсти пересолену їжу може свідчити про низький рівень електролітів в організмі.

Електроліти, зокрема калій та натрій, підтримують баланс рідин в організмі та сприяють функціонуванню м’язів і нервів.

Як зауважила британська дієтологиня Шона Уїлкінсон, прагнення солоної їжі може сигналізувати про надто низький рівень натрію в організмі. Зазвичай він спостерігається внаслідок зневоднення, після фізичних вправ, хвороб чи вживання алкоголю. Своєю чергою натрій є важливим мінералом, що допомагає підтримувати водний баланс та регулювати кров’яний тиск.

Шона Уїлкінсон радить поповнювати нестачу натрію, перекушуючи сушеними анчоусами або підсоленим попкорном, які багаті на цей мінерал. Натрій у невеликій кількості також можна знайти в селері та моркві. І таким чином приборкати потяг до некорисних солоних продуктів, розповіло видання Daily Mail.

Хочу хліба чи пасти!

Бажання вживати ситну їжу, що містить важкі вуглеводи, таку як хліб або макаронні продукти, є ще однією поширеною пристрастю.

Але наїдатися улюбленими вуглеводами не варто. Адже організм не може їх легко перетравлювати. Причин, через які ми хочемо шкідливих вуглеводів, чимало. Одна з них – стрес.

Ось що розповіла з цього приводу дієтологиня Ліндсей Плескот: «Ми запрограмовані на виживання, тому коли не почуваємося в безпеці, наш мозок може забажати швидкої енергії (яку містять хліб, макарони, тістечка тощо) та зберегти її для подальшого використання».

Інша можлива причина потягу до вуглеводів – необхідність покращити настрій, оскільки їх споживання пов’язане з вивільненням гормону щастя серотоніну.

Хочу шоколаду!

За оцінками експертів, у щоденному раціоні 80 відсотків населення планети бракує магнію. А він, до речі, захищає здоров’я м’язів і нервів, регулює рівень цукру та кров’яний тиск.

Медики зазвичай пояснюють потяг до шоколаду нестачею магнію та інших поживних речовин.

Фітнес-експертка Відуші Бінані підтвердила, що популярним джерелом Mg є темний шоколад. Його 25-грамовий шматочок містить близько 60 мг магнію. Проте щоб покрити денну потребу в цьому важливому мінералі, слід з’їсти близько шести таких порцій. А в них аж надто багато цукру.

Тож окрім шоколаду, можна обрати й інші джерела магнію. З-поміж них кеш’ю, мигдаль, бразильські горіхи і насіння гарбуза. Ці корисні природні перекуси допоможуть якнайдовше зберігати ситість та приборкають потяг до солодкого.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU