Заснути за десять секунд: експерти радять військовий метод боротьби з безсонням

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Першими його застосували солдати армії США, котрим було необхідно засинати в надзвичайно складних умовах. Метод, який науковці назвали військовим, забезпечує засинання за кілька хвилин. А після нетривалих тренувань – й за 10 секунд. Експерти вважають його доволі дієвим, коли йдеться про боротьбу з безсонням та недосипом. Він передбачає розслаблення м’язів, дихальні техніки та візуалізацію, розповіло видання Daily Mail.

1981 року армійську технологію швидкого засинання задокументував у своїй книзі «Розслабся та виграй: виступ на чемпіонаті» американський спортивний тренер Ллойд Бад Вінтер. Він, зокрема, стверджував, що ця низка прийомів гарантує 96-відсотковий успіх уже після шести тижнів практики.

У чому полягає військовий метод засинання

А нещодавно Джесс Андраде, докторка педіатрії та остеопатка з Бостона (США), відродила увагу суспільства до військового методу, детально розтлумачивши всі його етапи.

Хочете спробувати, як це працює, на собі?

  • Спочатку розслабте всі м’язи обличчя. Якщо одразу це зробити не вдалося, почніть з чола та рухайтеся вниз до підборіддя, поступово розслаблюючи очі, щоки, щелепу, рота, язика.
  • Потім дайте змогу плечам та рукам природно розслабитися під дією сили тяжіння.
  • Далі також розслабте шию і руки, починаючи з верхньої частини правої руки й повільно рухаючись до передпліччя та кисті. Те саме повторіть з лівою рукою.
  • Продовжуйте дихати повільно та глибоко.
  • Видихніть та розслабте груди.
  • Потім розслабте ноги. Почніть із правого стегна і дайте йому вільно опуститися на ліжко (чи стілець, якщо намагаєтеся заснути сидячи). Потім зробіть те саме з ікрою, кісточкою і ступнею. Повторіть весь процес з лівою ногою.
  • Тепер потрібно очистити голову від думок. Якщо це здається складним завданням, спробуйте втримати в уяві якийсь приємний образ. Приміром, каное на тихому спокійному озері.

А потім ви маєте заснути. За першої спроби ви, ймовірно, витратите на це близько двох хвилин. Проте із практикою цей час може скоротитися навіть до десяти секунд.

Британська експертка з проблем сну Ліндсей Браунінг стверджує, що цей метод справді результативний. І передусім тому, що допомагає замінити «небажані думки поточним завданням – послідовно розслаблювати м’язи тіла».

Пані Браунінг, яка є авторкою книги «Навігація з безсоння», також додала: що більше ваші м’язи розслабляються, то менше стресу та занепокоєння ви відчуваєте.

За її словами, військовий метод дуже схожий на техніку прогресивної м’язової релаксації, якої вона навчає своїх пацієнтів. Часто люди не можуть заснути, бо їхній розум надто перевантажений або вони фізично напружені.

Попри доведену ефективність методу експертка вважає, що коли ситуація з безсонням аж надто серйозна, слід звертатися по допомогу до спеціалістів.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU